Korona-kalenteri 3.4.2020 – Värinkerääjäliinat

Punottu pinta värinkerääjäliinoista.

Keräätkö sinäkin kaikkea kummallista? Minä kerään värinkerääjäliinoja. Mitäpä niistä voisi tehdä?

Värinkerääjäliina, mikä se on?

Värinkerääjäliinat ovat n. 10×20 cm kokoisia kuitukankaisia liinoja. Liina laitetaan pyykin mukaan pesukoneeseen ja pesun aikana liina kerää pyykistä irtoavan irtovärin itseensä. Kirjopyykin värit eivät siten sekoitu keskenään ja vaatteiden värit pysyvät kirkkaina. Liinat eivät takaa täydellistä värien pysyvyyttä, mutta oman kokemukseni mukaan ne ovat toimineet hyvin. Eri värisistä koneellisista saa eri värisiä liinoja tai sitten tavallisen harmaita, pyykkien väristä riippuen. Värinkerääjäliinoja on saatavana usealta tuotemerkiltä.

Punottua pintaa värinkerääjäliinoista

Hamsteriluonteena olen säilyttänyt myös värinkerääjäliinat useamman vuoden ajalta. Niitä onkin kertynyt melkoinen pino ja värivalikoima. Monta kertaa olen lajitellut liinat värien mukaan ja miettinyt mitähän näistäkin voisi tehdä. Kännykkäpussini hajosi vastikään ja keksin ommella uuden juuri värinkerääjäliinoista. Tässäpä liinoista punotun pinnan ohje sinullekin. Voit ommella sen mukaan pienen pussukan tai säilyttimen. Punotun pinnan päälle ommeltu organza tekee pinnasta kulutusta kestävän.

Tarvikkeet

– neljä kpl eri värisiä värinkerääjäliinoja
– tukevahko pohjakangas 12×30 cm tai pussukan koon mukaan
– mustaa polyesterorganzaa 14×32 cm tai pussukan koon mukaan
– liimaharsoa 12×30 cm
– ompelulankaa
– kiinnittimeksi nauhaa, nappi tms.

Työskentely

Silitä liimaharso pohjakankaan nurjalle puolelle. Muista käyttää leivinpapereita silityslaudan ja –raudan suojana.

Leikkaa kaksi värinkerääjäliinaa pituussuunnassa 1,5 cm leveiksi kaitaleiksi ja toiset kaksi liinaa leveyssuunnassa 1,5 cm leveiksi kaitaleiksi. Neulaa pitkät kaitaleet vuorovärein vieriviereen pohjakankaan toiseen päähän liimaharson päälle. Pujottele lyhyet kaitaleet pitkien lomaan palttinaksi, vuorotellen yhden yli, yhden ali. Pujottele vuorotellen kahdella värillä. Kun pinta on valmis, silitä kaitaleet kiinni pohjakankaaseen (muista taas leivinpaperisuojaus).

Neulaa organza punotun pinnan päälle. Tikkaa haluamallasi tavalla. Minä tikkasin pinnan kiiltävällä konekirjontalangalla jokaisen kaitaleen välistä.

Ompele pussukka valmiiksi ja viimeistele haluamallasi kiinnittimellä. Minä viimeistelin omani satiini- ja tarranauhalla.

Teksti ja kuvat Kirsti Soukka