Korona-kalenteri 22.4.2020 – Kätevä pikkupussukka

Pieniä pussukoita ei koskaan ole liikaa! Erityisiä niistä tulee, kun miettii käyttötarkoituksen etukäteen ja lisää tarpeelliset yksityiskohdat.

Jos et jaksa keskittyä isoihin projekteihin, pikkupussukka on sopivan pieni, mutta ei kuitenkaan liian helppo ompelutyö. Jos innostut, muuta kokoa ja muotoa, tai testaa eri materiaaleja.

Tarvikkeet

  • pinnoitettua kangasta, ommeltavaa muovia, nahkaa, huopaa tai muuta purkautumatonta materiaalia. Kuvan pussukat on tehty mainosmateriaalista.
  • metrivetoketjua tai vähintään 18 cm vetoketju
  • pätkä litteää nauhaa tai nyöriä
  • avainrengas, karbiinihaka tai muu käyttötarkoitukseen sopiva lisäosa
  • ompelukone ja ompelulankaa

Työjärjestys

1. Piirrä kaava kuvan mitoilla. Kaaren muoto ei ole tarkka, mutta tarkista, että kaava on symmetrinen. Tarkista myös, että koko on oikea suunnittelemaasi tarkoitukseen.

2. Leikkaa pussukka. Lisää 5 mm saumanvaraa pohjaan ja kulmiin, ei kaariin.

3. Kiinnitä vetoketju kaareen: aseta kaareva reuna lähelle vetoketjun hammastusta pieni osa kerrallaan, ompele, pysähdy, aseta taas vähän matkaa ja ompele. Vetoketju kaartuu reunan mukaan. Ompelu on helppoa, kun materiaali on purkautumatonta, venymätöntä ja napakkaa.

4. Avaa vetoketju täysin auki, jotta saat lukon pois tieltä. Älä leikkaa vetoketjua vielä oikeaan mittaan! Kiinnitä vetoketjun toinen reuna toiseen kaareen, tarkista aloituskohta samalle linjalle ensin ompelemasi reunan kanssa. Jos vetoketju on liian lyhyt, et pääse ompelemaan läheltä kulmaa.

5. Vedä vetoketjun lukko pussukan puolelle, ja sulje kulma. Pussukan pohja ja vetoketju ovat nyt oikeat puolet vastakkain. Leikkaa vetoketju oikeaan mittaan. Ompele kulma ja kiinnitä samalla pätkä nyöriä tai nauhaa, johon on pujotettu esim. avainrengas.

6. Avaa vetoketju ja ompele toinen kulma.

7. Käännä pussukka oikeaan asentoon ja ota käyttöön! Enää eivät avaimet tai muistitikut häviä laukun pohjalle. Ilman lisukkeita toimii hyvin esim. kolikkokukkarona.