Korona-kalenteri 29.4.2020 – Miehen paidasta naisen paita

Kun käsitöiden tekeminen houkuttaa, mutta kauppoihin ei ole suositeltavaa mennä hankkimaan materiaalia, on hyvä kääntää katse komeroihin. Löytyisikö sieltä vanha miesten paita, jota voisit hyödyntää?

Vanhasta miehen kauluspaidasta saat kivan kesäpuseron. Ja nyt ei haittaa, vaikka paidan kaulukset ja mansetit olisivat kuluneet, sillä ne voi leikata pois. Tärkeää on, että paita, josta teet naisen puseron, on iso, jotta siinä on tarpeeksi kangasta rypytystä varten. Myös tuttavilta kannattaa kysellä vanhoja paitoja!

Naisen paita rypytetyllä pääntiellä
Valitse omaa kokoasi reilusti suurempi miehen puuvillainen kauluspaita. Paita ’pienenee’ huomattavasti pääntien rypytyksellä; ota huomioon, että myös kädentiet pienenevät.


Aseta paita työpöydälle, piirrä yläosaan kauluksen alle kaareva linja olkapäältä olkapäälle, jätä saumanvaraa (ks. kuva). Leikkaa viivaa pitkin. Pyöristä leikkausta hieman olkapäiden kohdalla, jotta saat helpommin käännettyä kankaan nurjalle puolelle nauhakujaa varten.

Ompele nauhakuja pääntien reunaan, tarkista leveys käyttämäsi kuminauhan mukaan: Kiinnitä nuppineuloin ja harsi. Ompele koneella. Jätä pieni aukko kuminauhan pujottamista varten. Pujota kuminauha hakaneulan avulla nauhakujaan. Sovita paitaa ja mitoita kuminauhan pituus niin, että pääntie on sopiva. Ompele kuminauhan päät yhteen.

Leikkaa paidan hihat ¾-pituisiksi ja ompele hihansuihin kuminauhakujat. Mittaa kuminauhan pituus oman kädenympäryksesi mukaan + n. 2 cm. Pujota kuminauhat hihojen kuminauhakujiin ja ompele kuminauhan päät yhteen. Paidan hihat voi myös jättää leikkaamatta, jos pituus on sopiva.

Jos saatavilla ei ole reilusti itseäsi isompaa paitaa, jonka koko riittäisi rypytettävään naisen paitaan, voit leikata itsellesi sopivankokoisesta paidasta kuluneen kauluksen pois ja muovata leikkaamalla itseäsi miellyttävän pääntien. Huolittele pääntie kapealla päärmeellä tai vinokaitaleella. Voit myös ommella pääntielle pitsin.

Teksti ja kuvat: Maria Vuorenjuuri, TaM, käsityön tuntiopettaja