Kudontaluokkien kuulumisia 3

kangaspuut

Kudontakurssien opetuskerrat etenevät ja ahkerat opiskelijat ovat työskennelleet luokissa myös omalla ajalla tekemässä eri työvaiheita, jotta kangaspuut tulisivat kutomiskuntoon. Pian on tärkeä työvaihe: polkusten laitto. Se on yksi tärkeä ja arvostettu vaihe loimen rakentamisessa.

Kun loimen alkusolmut on tehty, aloitetaan kangaspuiden sidonnan valmistelu eli nyörien laitto. Pitkille keskinyöreille etsitään oikea kulkureitti loimen keskikohdassa. Painon avulla löydetään luotisuora kohta, jotta nyörit eivät kutoessa hankaa loimilankoja. Lyhyet keskinyörit tulevat samojen loimilankojen väleihin.

kangaspuut

Kangaspuihin lisätään tarpeellinen määrä osia: ylävälittäjiä, alavälittäjiä ja polkusia. Valittu sidos eli kuvio määrää osien lukumäärän. Välittäjiä on aina sama määrä kuin loimessa on niisivarsia. Polkusten lukumäärä voi olla sama tai niitä voi olla enemmän kuin niisivarsia. Tavalliset määrät kutakin osaa on neljä tai kahdeksan, mutta haastavissa loimissa suurin määrä on kaksitoista. Ne juuri ja juuri mahtuvat kangaspuihin!

Keskinyörit kiinnitetään ylä- ja alavälittäjiin aina samalla tyylillä. Sen sijaan polkusnyörien laitto on joka sidoksessa erilainen. Sen ohje on ruutupiirroksena: ruudukon valkoiset ruudut tarkoittavat pitkiä polkusnyörejä ja mustat ruudut lyhyitä polkusnyörejä.

Kudonta 1 ja 2 -tason kursseilla polkusnyörit laitetaan opetuskerralla. Yksi opiskelija kerrallaan on kangaspuiden alla laittamassa nyörejä ja puolet ryhmästä on kangaspuiden ympärillä laittamassa sokkia nyöreihin, ojentamassa oikeaa nyöriä laittajalle, lukemassa ohjetta ja tarkkailemassa nyörin reittiä ja polkusen korkeutta. Ryhmätyönä nyörien laitto sujuu hyvin. Puolet ryhmästä työskentelee toisten kangaspuiden ääressä. Kudonta 3:lla opiskelijat käyvät omalla ajalla laitamassa nyörit, jolloin seuraavalla opetuskerralla pääsemme heti testaamaan loimea ja tekemään yhdessä polkusnyörien hienosäädön.

Polkusnyörien laitto on hyvin mielenkiintoinen työvaihe, haasteellinen ja antoisa. Sen oppii parhaiten tekemällä. Polkusten sidonnan onnistuminen tuo mukavan kutomismahdollisuuden koko ryhmälle.

Kun kangaspuut ovat kunnossa, alkavat opiskelijat kutomaan kukin vuorollaan. Loppukeväästä näemme millaisia töitä kangaspuissa on kudottu. Kurkista blogiin myös toukokuun loppupuolella.