Kurkistus etäilyyn 3: Tilkkutöitä

”Kiva, että kurssi onnistui näinkin.”

Näin kommentoi tämän kevään tilkkutyökurssilainen etäopetusta. Viimeisellä kurssikerralla ihasteltiin valmistuneita töitä opettajan kokoaman power point -esityksen muodossa ja juteltiin kuluneesta poikkuksellisesta kevätlukukaudesta.  Lisää tilkkutöitä! -kurssi järjestettiin kokonaan etänä.

Kurssin aikana valmistui eri tilkkutyötekniikoin tyynyjä, kasseja, pussukoita, seinätekstiilejä, kangaskoreja, tabletteja ja lasinalustoja. Osa kurssilaisista innostui tekemään loppuun myös vanhoja, aikaisemmilta kursseilta kesken jääneitä töitä. Tilkkutöiden materiaaleina kurssilaiset käyttivät muun muassa vanhoja verhoja, pöytäliinoja ja innovatiivisesti myös materiaalijäämiä kuiduista ja kankaista. Materiaalihankinnoissa sekä töiden suunnittelussa ryhmä osoitti luovuutta ja kekseliäisyyttä!

Totta kai opiskelijat kaipasivat lähiopetukseen. Opiston tiloja ja koneita sekä toisten kurssilaisten ja heidän töidensä konkreettista näkemistä pidetään yhä tärkeänä. Yhdessä kuitenkin ihmettelimme sitä, kuinka oppiminen ja ryhmäytyminen onnistuivat myös etänä. Viikoittaisen, säännöllisen harrastustoiminnan säilyminen oli opiskelijoille tärkeää. Lisäksi oli mukavaa saada mielekästä ja vaihtelevaa tekemistä omaan arkeen.

Google meet -tapaamisten ja kurssin oman whats up -ryhmän kautta kurssilaiset pääsivät lähelle toistensa projekteja ja tsemppasivat toinen toisiaan. Tunnin aluksi oli kuulumiskierros, jonka aikana jokainen sai kertoa tekemisistään ja työnsä vaiheista. Tämän jälkeen oli teoriaosuus, jossa perehdyttiin opetuskerran tekniikkaan ja aiheeseen. Padlet-alustan kautta kurssilaiset saivat opetusmateriaalin omalle koneelle. Yhteisen osion jälkeen aloitettiin itse tekeminen ja tunnin lopuksi vielä keräännyttiin yhteen ruutujen äärelle.

Opettajana oli hienoa nähdä, kuinka alun epävarmuuden jälkeen ryhmä syttyi etäopetukselle. Vaikka ryhmä haaveili lähiopetuksesta, he olivat kuitenkin valmiita hyppäämään uuteen kurssimuotoon. Koneet ja yhteydet välillä takkusivat, mutta sitkeän yrittämisen kautta valtaosaan kurssilaisista saatiin kuitenkin aina yhteys. Ryhmässä oli mukava oppimisen ja tekemisen meininki sekä innostunut ja toisia kannustava tunnelma.

Opiskelijoiden kuvia tilkkutöistään alla.

Teksti: Elisa Koskinen
Otsikkokuvassa Sonin tilkkumaalaus