Kuvioi kangasta!

Käsin painettu teksti Low Stress Press
Kuvan työ Riitta Oittinen Kuva: Kristiina Tergujeff

Kankaankuviointikursseilla voit luoda uutta kangasta tai uudistaa vanhan tekstiilin uudeksi tuotteeksi.

Kankaankuviointi pigmenttivärein on hauskaa ja rentouttavaa ja sitä voi toteuttaa monella tapaa. Pigmenttipohjaiset kangasvärit ovat yksinkertaisia käyttää ja kiinnittyvät lämmöllä eli käytännössä silittämällä. Koska niiden käyttöön ei tarvita mitään erityistä tilaa tai kalliita työvälineitä, kuviointi on mahdollista myös kotioloissa. Se on kuitenkin monin verroin helpompaa ja hauskempaa opettajan ohjauksessa, isossa siihen tarkoitetussa tilassa ja mukavassa seurassa, esimerkiksi meillä Helsingin työväenopiston kursseilla.

Kangasvärejä saa valmiina useimmista askarteluliikkeistä kuultavina, peittävinä ja helmiäishohteella täydennettyinä. Joistain liikkeistä saa myös pigmenttiä ja painoemulsiota, joista värit sekoitetaan. Valmisvärejä tai pigmenttejä ja painoemulsiota sekoittamalla saadaan kaikki sateenkaaren värit. Ruiskuemulsiolla ja pigmenteillä saadaan maalaamiseen sopivan ohutta väriä. Kangasvärejä voi leivittää kankaalle joko perinteisesti töpöttämällä, painoseulan avulla, leimaamalla tai maalaamalla.

Painopastan lisäksi on olemassa myös erikoisempia aineita. Turbopasta kohoaa lämmön vaikutuksesta ja tekee painokuviosta koholla olevan ja nahkamaisen tuntuisen. Liimapastan avulla kankaalle voidaan painaa esimerkiksi erikoisfoliota tai nukkaa eli flokkia.

Painokuvion suunnitteleminen ja kaavion käsin leikkaaminen tai leimasimen kaivertaminen vaativat jonkun verran kärsivällisyyttä ja taitoakin. Tarkemman kuvion voi valottaa kankaanpainoseulaan. Toisaalta hyvin yksinkertaisinkin keinoin, kuten teipin tai kontaktimuovin avulla tai maalaamalla, kankaalle saa aikaiseksi kivoja ja yllättäviäkin kuvioita. 

Kankaankuvioiminen on kiva ja helppo tapa tehdä itse uniikkia kangasta käsitöihin ja uudistaa vanhoja vaatteita ja asusteita. Katso kurssivalikoimamme täältä (ilmonet – Haku) ja tule mukaan kurssille! 

Teksti ja kuva Kristiina Tergujeff