Lähikuvassa Juki Nieminen, teknisentyön tuntiopettaja

Olen Juki Nieminen, Helsingin työväenopiston sivutoiminen tuntiopettaja. Olen koulutukseltani puualan artesaani sekä huonekaluverhoilija. Lisäksi olen opiskellut Helsingin yliopistossa aikuiskasvatustiedettä.

Tehtäväni työväenopistossa on ollut vuodesta 2005 lähtien pitää erilaisia puutyöhön sekä huonekalujen kunnostukseen liittyviä kursseja. Kursseina ovat olleet mm. puutyön perusteet, käsityövälineet, puutöitä naisille, ja huonekalujen kunnostus. Toimin päätyössäni lasten ja nuorten parissa, joten aikuisten kanssa työskentely on sille hyvää vastapainoa.

Käsityöläisyys on minulle enemmän kuin pelkkä ammatti. Se on elämäntapa, joka on läsnä jatkuvasti ja vaikuttaa kaikkeen. Suhteeni luontoon on kunnioittava. Meidän pitää elää luonnon ehdoilla eikä luonnon meidän ehdoillamme. Uskon, että luonto kohtelee meitä samalla tavalla, kuin me kohtelemme luontoa.

Teknisen työn kurssit ovat olleet lisääntyvässä määrin todella suosittuja, ja kursseille olisi tulijoita enemmän kuin niille voidaan ottaa. Erittyisesti vanhojen huonekalujen kunnostus tuntuu kiinnostavan monia. Ihmisillä saattaa olla esimerkiksi perintönä saatu huonekalu, jolla on heille tunnearvoa, joten he haluavat siksi kunnostaa sen. Vanhoja huonekaluja arvostetaan, sillä ne ovat kestäviä,ja ne on tehty taidokkaasti hyvistä materiaaleista.Kierrätys ja kädentaitojen lisääntynyt arvostus saattaa olla myös syynä kurssien suosioon.

Kursseille osallistujat ovat poikkeuksetta  motivoituneita ja kiinnostuneita aiheesta. Työskentely heidän parissaan on itselleni hyvin mieluisaa ja ilmapiiri on aina ollut hyvä. Olen saanut paljon hienoja kokemuksia työskennellessäni työväenopistossa, ja aion jatkaa tätä työtä niin kauan, kun minulle annetaan siihen mahdollisuus!

Teksti ja kuvat: Juki Nieminen