Nahkavaatteesta laukuksi – Osa 2

Taannoin löysin nahkapalalaatikostani vanhan nahkatakin. Tein sen miehustasta kolme laukkua ja päällihihoista kahteen laukkuun hihnat. Nyt nahkatakista oli jäljellä vielä alahihat ja joitakin pieniä palasia. Kyllä näistäkin jotain saisi aikaan!

Ensimmäisenä halusin tehdä tetraedrin muotoisen kukkaron, sillä en ollut sellaista nahasta ennen tehnyt. Ohje tetrakukkaroon löytyy täältä. Tähän kukkaroon ei mennyt nahkaa kuin 13cm x 13cm kokoiset palat, joten nahkaa jäi vielä jäljelle.

Käyttämättömästä alahihasta saisin tehtyä jotakin. Päätin käyttää alahihan hieman kaarevaa muotoa hyväksi lähes sellaisenaan, joten taitoin alahihan pituussuunnassa kaksinkerroin ja muotoilin vain hieman kappaleita. Ompelin vetoketjun sisäkaarelle, vuorin vetoketjun toiselle puolelle ja tikkasin päältä. Sitten ompelin sivusaumat, pohjasauman ja käänsin työn oikein päin. Ylimääräiseksi jääneestä olkahihnan pätkästä tein rannenauhan. Tästä työstä tuli pieni iltalaukku.

Alahihasta kukkaroksi

Vielä oli jonkin verran nahan paloja jäljellä, joten päätin tehdä niistä palatyön ja käyttää kaikki mahdolliset järkevän kokoiset palat työhön. Palat on kätevää yhdistää laakasaumalla, ensin kaksipuoleisen askarteluteipin avulla toisiinsa ja sen jälkeen tikata sauma päältä. Kaksipuoleisia teippejä on erilaisia ja niistä kannattaa valita vähäliimainen, jottei ommellessa liima kerry ompelukoneen neulaan. Kun olin käyttänyt kaikki jäljelle jääneet palat, minulla oli valmiina suorakaiteen muotoinen nahkapalatyö.

Kokeilumielessä otin kaksi vetoketjua, avasin toisen kokonaan ja ompelin sen puolikkaat toisen vetoketjun ympärille. Ajattelin, että ”vetoketjupinta” voisi olla kivan näköinen. Sitten huomasin, että jos ompelen vetoketjun päihin nahasta jatkokappaleet, vetoketjun pituus riittää työhön siten, että siitä tulee kolmelta sivulta aukeava salkku. Ei mikään helppo työ, mutta tarkalla mittaamisella ja useammassa pätkässä ompelemalla sain laukun tehtyä. Kun vetoketju oli paikoillaan, totesin että ylimääräiset vetoketjut asettuivat tereiksi. Enpä ollut tällaista aiemmin tehnytkään! Materiaalia ei ollut enää olkahihnoihin, mutta löysin vielä miehustan vyötäröltä jääneen nahkapalan, joten ompelin sen laukun toiselle puolelle kaitaleeksi, minkä läpi voi halutessaan pujottaa kätensä. Tuliko tästä nyt sitten pieni salkku vai clutch? Laukkujen sarjassa tämä työ oli kaikista työläin valmistaa, mutta lopputulos on yllättävän hieno. Lisäksi sain kaiken nahkamateriaalin käytettyä.

Mitä kaikkea yhdestä nahkatakista siis voi saada aikaan? Minä käytin nahkatakin kaiken käyttökelpoisen nahkamateriaalin hyväksi ja sain aikaan pienen olkalaukun, ison olkalaukun kahdella hihnalla, päätykoristeisen pussukkamaisen laukun, salkun vetoketjutereillä, iltalaukun ja tetrakukkaron. Aika paljon siis yhdestä nahkatakista voi saada aikaan.

Työväenopiston nahka- ja turkistyökursseilla olemme tuunanneet käyttökelpoisesta materiaalista erilaisia töitä, myös nahkavaatteista laukkuja. Tervetuloa kursseille mukaan!

Teksti ja kuvat Silja Immonen