Opet Irlannissa: Villa ja tweed

Lammaslauma pellolla

Irlannissa on suotuisat sääolot lampaiden kasvattamiseen ja lampaita onkin todella paljon. Suurin osa lampaista kasvatetaan lihan takia. Lihalampaiden villa on huonolaatuista eikä sitä käytetä tekstiileihin, mutta rakennusten tiivistämiseen se sopii hyvin. Yleisin lammasrotu on mustajalkainen ja -päinen Scottish Blackface, jota jotkut paikalliset kutsuivat mustanenälampaaksi.

Kolme lammasta
Scottish Blackface -rodun lampaita

Lampaita on kasvatettu Irlannissa tuhansia vuosia ja paikallista villaa on käytetty moniin tarkoituksiin. Ainut alkuperäisrotu Galway Sheep on hyvä villalammas. Merinovillaan verrattuna Galwayn lampaan villa on karkeaa ja siksi sen käyttö on vähäistä, vaikka villaa käytetäänkin Irlannissa paljon. Suurimmaksi osaksi Irlannissa valmistettujen villatuotteiden raaka-aineet tulevat ulkomailta. Galwayn lampaan villaa käytetään esim. neulelangoissa ja tweedkankaissa.

Kaksi lammasta esitteen kannessa
Galway-rodun lampaita

Tweed
Tweed on karkea villakangas, jonka tavallisin sidos on toimikas. Kankaalle tyypillinen monivärinen ilme saadaan aikaan kutomalla kangas eriväristen lankojen yhdistelmänä ja/tai käyttämällä lankoja, jotka on kehrätty erivärisistä kuiduista.

Nimen tweed alkuperä on epäselvä. Skotinkielinen nimi oli aluksi tweel, joka tarkoittaa toimikasta, tweedkankaiden tavallisinta sidosta. Tarinan mukaan lontoolainen kauppias 1800-luvulla ymmärsi saamansa tekstin väärin ja muutti vahingossa tweelin tweediksi. Kankaat valmistettiin alueella, jonka halki virtasi Tweed-joki, minkä ilmeisesti vaikutti kauppiaan oletukseen nimestä. Hän ryhtyi markkinoimaan kangasta tweedinä ja nimi jäi pysyväksi.

Tunnetuimpia tweedejä ovat skotlantilainen Harris Tweed ja irlantilainen Donegal Tweed. Harris Tweed -tuotemerkki on suojattu jo 1910-luvulla, kun nimeä oli alettu käyttää väärennöksistä, jotka olivat laadultaan mitä sattuu, eivätkä aina edes villaa. Vuodelta 1993 olevien säännösten mukaan Harris Tweed -kankaiden kaikki työvaiheet on tehtävä Ulko-Hebridien saarilla Skotlannin länsirannikolla. Villa on brittiläistä (saarten oma tuotanto ei riitä) ja se värjätään kuituna (ei valmiina lankana), langat kehrätään tietyissä kehräämöissä ja kankaat kudotaan saarilla puoliteollisilla kangaspuilla.

Irlantilaista Donegal Tweed -tuotemerkkiä ei ole suojattu, minkä vuoksi nimestä on tullut yleisnimi eri maissa (Irlannin lisäksi esim. Italiassa, Saksassa ja Portugalissa) valmistetuille täplikkäille tweedeille. Nimi tulee Luoteis-Irlannissa sijaitsevan Donegalin alueen mukaan. Siellä on kudottu kankaita satoja vuosia.

Neulepintaa
Pilkullinen Donegal-lanka neuleessa

Donegal Tweedien tunnuspiirre on langassa olevat eriväriset pilkut, jotka tekevät pinnasta elävän ja kiinnostavan. Kun langat kehrättiin käsin, lankaan jääneet pienet kuitutupot eivät värjäytyneet samalla tavalla kuin kuidut muuten. Nykyään eriväriset pilkut lisätään villaan karstausvaiheessa.

Tweedejä on valmistettu ja valmistetaan Irlannissa ympäri maata. Jokaisella valmistajalla on omat käsityksensä kankaan ”oikeasta” ulkonäöstä, ominaisuuksista ja laadusta.

Kangas taiteltuna
Palttinasidoksinen tweed-kangas, valmistaja Cushendale

Miksi Irlanti? Opet Irlannissa -artikkeli löytyy täältä.

Teksti ja kuvat: Tiina Mikkelä

Lähteet:
Corrigan, Vawn. 2020. Irish Tweed: History, Tradition, Fashion
https://www.harristweed.org/
https://www.magee1866.com/en/Handwoven-and-Powerwoven-Donegal-Tweed–Magee-1866/cc-20.aspx