Opet Irlannissa

Saimme tänä syksynä mahdollisuuden lähteä työmatkalle Irlantiin tutustumaan paikalliseen kulttuuriperintöön. Lounais-Irlannissa sijaitsevan Limerick College of Further Education & Training (LCFE) -oppilaitoksen kanssa suunnittelimme kuuden päivän ohjelman ja pääsimme tutustumaan moniin erilaisiin kohteisiin kolmessa kaupungissa: Dublinissa, Limerickissä ja Kilkennyssä.

Ajankohdaksi valikoitui lokakuun alku kirjojien killan (Irish Guild of Embroiderers) Dublinissa olleen näyttelyn ja kuukausitapaamisen vuoksi. Dublinista jatkoimme matkaa Limerickiin, jossa tutustuimme yhteistyöoppilaitoksen toimintaan. LCFE tarjoaa päiväopetusta perusopetuksen jälkeen ilman opiskelu- tai työpaikkaa jääneille ja iltaisin kaikille avoimia kursseja. Päiväkoulutus on intensiivistä, opetusta on päivittäin ja kulutukset kestävät yleensä vuoden. Opiskelijat saavat koulutuksista lisäpisteitä hakeutuessaan jatkokoulutuksiin, joillakin on haaveena yritystoiminta tai alanvaihto heti koulutuksen jälkeen. Suomessa vastaavaa toimintaa on opistoissa, joissa yhdistyvät kansanopisto ja kansalais- tai työväenopisto.

Päiväkursseilla voi opiskella esimerkiksi neulesuunnittelua (Knitwear Design for Fashion and Textiles), vaatesuunnittelua (Fashion Design and Design Studies Portfolio) ja vaateompelua (Dressmaking). Irlannissa tuotetaan paljon elokuvia ja pukuompelijoista on elokuvatuotannossa pulaa. Vaateompelun opetukseen oli tänä syksynä saatu projektirahoitusta elokuvapuvustuksen opetuksen kehittämiseksi.

Toisena Limerick-päivänä pääsimme kahden opiskelijaryhmän mukana tutustumaan luonnonväriaineisiin ja värjäämiseen. Vierailimme Irish Seed Savers -tilalla, jossa kasvatetaan ja tuotetaan alkuperäisten irlantilaisten kasvien siemeniä. Tilalla on elvytetty morsingon kasvatusta ja saimme kerätä morsinkoa pientä värjäyskokeilua varten. Morsinko on ollut 1800-luvulla merkittävä värjäyskasvi Irlannissa. Sillä on värjätty kangasta mm. Britannian poliisien siniseen univormuun.

Apple Oak Fibre Works on Jennifer Lienhardin luonnonväreihin keskittynyt yritys. Hän värjää villalankoja luonnonväreillä ja järjestää värjäyskursseja. Jenniferin opastuksella värjäsimme pienen määrän villalankaa morsingolla. Työpaja sijaitsee vanhassa kasvihuoneessa, jossa veden ja jätteiden kierrätys otettu tosissaan. Värjäämö käyttää vain sadevettä, joka suodatetaan moneen kertaan ennen käyttöä ja käytön jälkeen. Orgaanisen jätteen hävittämisestä huolehtivat kompostilierot.

Kolmas vierailukaupunki Kilkenny on taideteollisuuden keskus. Tutustuimme 1100-luvulta peräisin olevaan Kilkennyn linnaan, sen restauroituihin saleihin ja suurikokoisiin 1600-luvulla kudottuihin Desius Mus -kuvakudoksiin. Linnassa oli esillä myös 2000-luvun tekstiilitaidetta – irlantilaisten kirjojien toteuttama 15-osainen käsinkirjottu Ros Tapestry. Se kuvaa normannien valloitusta ja asettumista Irlantiin 1200-luvulla. Ros tapestrysta myöhemmin tässä juttusarjassa.

Kilkennyn linnan pihapiirissä oli esillä Irlannin National Design and Crafts Councelin näyttely. Pääosassa oli moderni keramiikka, mutta myös erilaisista kierrätysmateriaaleista toteutettuja taide-esineitä ja koruja oli esillä. Parhaillaan näyttelytilassa on muuten esillä suomalaisten nuorten suunnittelijoiden Hidden Treasures -näyttely.

Kilkennystä matkasimme vielä läheiseen Graiguemanaghin kylään, jossa vierailimme 1700-luvulla perustetussa Cushendale Woollen Mills -kehräämössä ja kutomossa. Mutta siitä lisää toisessa jutussa.

KIITOS kaikille kurssilaisille joustavuudesta kurssisiirroissa sekä kollegoille avusta hakemuksen ja järjestelyjen kanssa!

Tiina Mikkelä ja Kirsti Soukka

Otsikkokuvassa kanssamme LCFE:n opettaja Margaret Dwane ja apulaisrehtori Cliona O`Kelly