Ota kantaa vaatteella!

Käsityön taiteen perusopintojen kurssilla pohdittiin vaatteen tarkoituksella tai tahattomasti kantamia viestejä ja merkityksiä, sekä pikamuodin vaikutusta yhteiseen elinympäristöömme.

Kurssilla lähestyttiin opintoihin kuuluvia ”Ympäristö ja kulttuuri” sekä ”Ilmiöt ja innovatiivisuus” -opintokokonaisuuksia kirjonnan ja vaateompelun näkökulmasta. Vaatteen perimmäinen tarkoitus on suojata kehoamme, mutta se kantaa myös aina viestiä käyttäjästään – silloinkin kun sitä ei ole erityisesti tehty tai valittu viestiksi. Tällä kurssilla viesti oli kuitenkin tarkoitus luoda tarkoitukselliseksi, joko niin että se on ilmiselvä tai niin, että se on tulkittavissa kokonaisuudesta.

Kurssi alkoi helmikuussa 2020 ja opiskelijat saivat tehtäväkseen suunnitella ja valmistaa kantaaottavan vaatteen. Vaatteen kantaa ottava viesti piti toteuttaa kirjomalla ja hyödyntämällä kierrätysmateriaaleja. Tutustuimme pintaa muokkaaviin kirjontatekniikoihin sekä craftivismiin ja Vaatevallankumouksen ajatuksiin. Alun perin tarkoituksena oli osallistua kurssitöillä nimenomaan kansainväliseen Vaatevallankumous-kampanjaan huhtikuussa 2020, mutta koronapandemia katkaisi kurssin ja se siirrettiin jatkumaan vasta keväälle 2021, jotta pääsisimme lähiopetukseen.

Koronapandemian jatkuessa lähiopetustoive kuitenkin romuttui ja kurssi vietiin loppuun etäkurssina. Vuoden aikana ajatukset ja suunnitelmat kantaaottavuudesta saivat uusia muotoja. Vaikka osassa kurssitöitä kannanotto pikamuotiin on näkyvissä, on myös koronavuosi ja muut teemat voimakkaasti läsnä. Kannanottoja on niin tasa-arvon, ympäristön, mielenterveyden, rauhoittumisen, muiden huomioimisesta, taiteen tuoman ilon kuin pandemian loppumisen toiveesta. Luettakoon myös kurssilaisten yhteiseksi hienoksi kannanotoksi se sinnikkyys, jolla kaikki pinnistelivät hienosti etäkurssin loppuun.

Kurssilaisista osa oli kokeneita ompelijoita ja osa vasta ensimmäistä vaatettaan ompelemassa. Luonnollisesti tämä asetti omat haasteensa oppimiseen ja opettamiseen etäopetushaasteen lisäksi. Siitä huolimatta kurssilaiset ompelivat hienoja kannanottoja ja vaatteita, joita voitte katsella kuvagalleriasta.

Kiitos kaikille kurssilaisille!

Teksti Kristiina Tergujeff, kuva Virpi Vesanen-Laukkanen
kuvassa yksityiskohta Elinan takista.