Pehmeät naisveistokset

Kuva: Tupu Mentu

Voiko veistos olla pehmeä? Tule Vuotaloon katsomaan koskettavia, uljaita ja humoristisia naisveistoksia. Esillä on myös tekijöiden kertomukset teoksistaan.

Oman naishahmon suunnittelu ja valmistaminen oli osa käsityön taiteen perusopetuksen syventävien opintojen ryhmän kevään 2024 opintoja. Kurssin alussa tutustuttiin ja perehdyttiin taidehistorian kautta erilaisiin naiskuviin ja- veistoksiin, mm. Pauliina Turakka-Purhosen ja Heli Ryhäsen upeisiin töihin.

Rentouduimme ja leikimme myös leipomalla ”naispullia” voi- ja piparitaikinoista. Ne muuttuivat muuten aika hauskasti paiston aikana.  Seuraavaksi harjoiteltiin hahmon ja asennon piirtämistä ja ryhmäläiset olivat vuorotellen malleina. Oman pehmeän naishahmon pohtimista ja luonnostelua seurasi toteutuksen pohtiminen. Prosessi herätti paljon ajatuksia naiskuvasta, aikakauden ja kulttuurin vaikutuksesta siihen; keskustelimme paljon myös itsellemme merkittävistä naisista. Materiaalivalinnat ja hahmon koko vaikuttivat erilaisiin kaavoitus ja muotoiluratkaisuihin. Kurssiin kuului myös omasta työstä kertominen ja prosessin reflektointi.

Vitriininäyttely on esillä Vuotalon 2 kerroksen käytävässä 2.-31.5.2024. Ps. Myös Vuotalon ryijynäyttely on avoinna 1.6. asti. Näyttelyt ovat avoinna Vuotalon aukioloaikojen mukaan.

Aikuisille suunnattua opintokokonaisuutta järjestää Helsingin työväenopisto. Opettajina tällä kurssilla olivat Virpi Vesanen-Laukkanen ja allekirjoittanut.

Kuvassa Auli Saukkosen naishahmo.

Kuva: Tupu Mentu