Pohjolan Pariisi

Jos olet lähiviikkoina menossa Tukholmaan, suosittelen lämpimästä vierailua Nordiska Museetissa. Nordens Paris -näyttelyssä esitellään ranskalaista naisten muotia – iltapukuja, takkeja ja jakkupukuja – vuosilta 1902-1966. Asut on valmistettu mittatilaustyönä NK-tavaratalon ateljeessa, NK:s Franska damskrädderissa. Osa asuista on tunnettujen muotitalojen, esim. Coco Chanel, Christian Dior ja Yves Saint Laurent, alkuperäisiä malleja; osa on niiden pohjalta ateljeessa suunniteltuja, pohjoismaiseen makuun muokattuja asuja. Ateljeessa pidettiin yllä korkeaa tasoa sekä suunnittelussa että valmistamisessa. Asiakkaina oli Pohjoismaiden kuninkaallisia ja muita vaikutusvaltaisia naisia sekä filmitähtiä.

Takkeja mallinukkien päällä
Takkeja
Iltapukuja

Muotinäytökset olivat suuria ja näyttäviä tapahtumia. Vuonna 1950 Diorin näytöksessä järjestettiin arpajaiset, joiden palkintona oli Diorin puku. Arpa suosi Susanne Palmstiernaa, joka sai valita haluamansa puvun Diorin kokoelmasta. Tarvittavat vartalonmitat otettiin NK:n ateljeessa ja puku valmistettiin Pariisissa.

Keskallä Susanne Palmstiernan arpajaisvoittopuku, jonka yläosaan on myöhemmin lisätty koristenauha.

NK:n ateljeessa oli kaksi osastoa: toisessa ommeltiin puvut (knänningssömnad) ja toisessa takit ja jakkupuvut (damskrädderi). Ateljee oli ompelijoiden keskuudessa haluttu työpaikka, ja sen johtajat osallistuivat ompelijakoulutuksen kehittämiseen. Pukuompelijoiden koulutuksen arvostuksen nostamiseksi Tukholman kaupungin ammattikoulussa alettiin 1940-luvun lopulla järjestää kisällikokeita.

Opiskelijan harjoitustöitä
Ateljeessa tehty kirjontakokeilu. Ateljeen yksi ylpeydenaihe oli helmikirjonta.

Näyttely on avoinna 1.10.2023 saakka. Nordiska Museet, Djurgården, Tukholma.