Ryijystä taisi tulla pysyvä käsityöharrastus!
Keväällä 2021 Taideryijykurssit toteutuivat etäkursseina. Tutustuimme ryijyn kehitykseen tämän päivän trendikkääksi taide- ja sisustustekstiiliksi. Opimme kuinka ryijytekniikka antaa valtavasti mahdollisuuksia tuoda esille omaa persoonallista ilmaisua. Kurssin opettajana toimi tekstiilitaiteilija Raija Rastas.
Väriliukumat ja maalauksellisuus, eripituiset nukkapinnat, erilaiset lankamateriaalit ja vaikkapa kovien materiaalien yhdistäminen ryijyyn on kiehtovaa. Ryijyn ompelu oli kuin rauhallinen retriitti työpäivän jälkeen ja monille syntyikin siitä uusi käsityöharrastus.
Kerttu: En ollut aiemmin kokeillut ryijyn tekemistä, mutta innostuneena aloitin uuden taidon harjoittelun. Kurssilla oppi paljon paitsi ryijyn teosta käytännössä, myös historiasta ja suunnittelusta. Oma ryijyni – Taikametsä – on tehdessä muodostuva värikäs työ, jossa pyrin pitämään maalauksellisuudesta kiinni. Ryijyistä taisi tulla pysyvä käsityöharrastus! (Kertun instagram: @kerttukatarinau)
Saara: Ryijykurssi oli yksi tämän koronakevään kohokohdista. Pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan ryijyn tekoa, mikä osoittautui helpommaksi kuin osasin odottaa. Vaikeinta oikeastaan oli keksiä mitä tekee ja mitä värejä valitsee. Päädyin liilan, pinkin ja vihreän yhdistelmään ja niiden sommitteluun tyylitellyksi maisemaksi. Ryijylle annoin nimeksi Retriitti, koska sen tekeminen maanantai-iltaisin yhdessä muiden kanssa, vaikkakin etäyhteyksin oli kuin jokaviikkoinen pieni retriitti. Värien yhdistely ja ryijyn pehmeys rauhoitti mukavasti aina uuden viikon alkuun. Luultavasti näitä syntyy lisääkin tulevaisuudessa.
Päivi: Ryijyn tekeminen on hauskaa, helppoa ja rentouttavaa! Olen tosi iloinen että pääsin Raijan Taideryijy-kurssille, vaikka se järjestettiinkin etänä, toimi opetus hyvin Teamsinkin välityksellä ja ryhmäämme muodostui upeita luomuksia. Omaani en ihan vielä ole saanut valmiiksi, mutta tarkoituksenani on tehdä ryijystä seinää koristava teos mutta myös kassi. Aion ommella ryijyn molempiin reunoihin tasaisin välein puuvillanauhasta lenkkejä, joiden avulla saan ryijyn alaosan nostettua ylös puolesta välistä ja pujottamalla nyörin näiden porrastettujen lenkkien läpi, saan yhdistettyä ala- ja yläreunat toisiinsa ja siten aikaiseksi kassin muodon.
Ryijyn pohjana toimii juuttikangas ja värejä siinä on neljä: Sirkka-lankojen Laasti, Simpukka, Naava ja Yö. Pujotin myös vanhoja matonkuteita pohjaan tuomaan kontrastia langoille. En paljoa suunnitellut ryijyä etukäteen, tein sitä enemmänkin fiiliksellä, ja testasin välillä miltä se näyttäisi kassin muodossa, jolloin ryijyn alaosan nukan joutuu kampaamaan vastakkaiseen suuntaan. Ajatuksena kuitenkin oli että ryijyn alaosassa on pitkää eripituista laakanukkaa ja ylöspäin mentäessä se muuttuu lyhyemmäksi ja aivan ylhäällä on 1cm pystynukkaa. Koin työskentelyn mielekkäämmäksi ilman lastaa ja jätin osan nukista epätasaisen pitkiksi, pidän tästä orgaanisesti työskentelytavasta enemmän. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen työhöni ja iloinen tästä uudesta käsityöharrastuksesta. Teen varmasti vielä lisää ryijyjä nyt kun on perustaidot hallussa!
Elise: Tein kurssilla ensimmäistä ryijyäni, ja tämä pikkutyö päätyy luultavasti sisustustyynyksi. Kokeilin kuvioiden ohella hiukan väriliukumia ja tehosteena valkoista pellavalankaa. Innostuin kurssin aikana valtavasti ryijyn tekemisestä, ja seuraavasta ryijystä tulee todennäköisesti seinälle ripustettava ja isokokoisempi.
Työluonnos syntyi Bachia kuunnellessa, joten säveltäjän nimi päätyi lopulta myös ryijyn nimeksi. Huomasin vasta luonnosta tehdessäni, että tästähän hahmottuu virtaava tai puromainen satumaisema. Oli palkitsevaa nähdä, miten se siirtyi pikkuhiljaa työpiirroksesta pohjakankaalle.
Rea: Keväällä alkoi olla tekemisen puutetta, kun kaikki käsityökurssit oli peruttu. Sitten huomasin, että on alkamassa Taideryijykurssi etänä ja ilmoittauduin oitis. En ollut aiemmin tehnyt ryijyä, mutta ihaillut kyllä varsinkin uusia, ei niin perinteisiä ryijyjä ja niiden värien käyttöä. Kurssilla selvisi hyvin ryijyjen historia ja miten perinne on uudistunut nykyaikaan.
Tein sitten suunnitelman omastani ja aloin ompelemaan. Suunnitelma muuttui tosin työn edetessä aika paljonkin, mutta olen tyytyväinen lopputulokseen. Lankaa ja tarvikkeita jäi ylikin ja olen jo suunnittelemassa uutta ryijyä. Tästä taitaa alkaa uusi käsityöharrastus.
Raija Rastas ja kurssin opiskelijat
ryijykuvat ja -kertomukset opiskelijoiden