Taideryijy-kurssilla leikittiin väreillä ja langoilla
”Halusin tehdä ensimmäisestä ryijystäni lempeän, pöyheän ja runsaan. Yhdistelin siinä värejä, joista pidän ja eri pituisia lankoja.” -Maikki-
Syksyn Taideryijy-kurssilla Maunula-talolla syntyi värikkäitä ryijyjä pohjakankaalle ompelemalla sekä kehyskudonnalla. Taideryijy-kurssien opettajana on tekstiilitaiteilija Raija Rastas. Seuraava kurssi alkaa tammikuussa 2019 Kanneltalossa.
Ilmoittautumisohjeet ja tietoa kurssista löytyy osoitteesta: www.Ilmonet.fi tunnuksella H192661
Tervetuloa!
Tein ryijyni kudontakehyksellä, mikä sopi minun projektiini hyvin. Alkuvaiheissa pohdin monta kertaa miksi aina valitsen vaikeimman työtavan, kun ompelemalla valmiiseen pohjakankaaseen olisi päässyt paljon helpommalla. Olen kuitenkin tyytyväinen tekotapaan, sillä kudontakehyksen avulla sain työstä juuri mieleiseni. En ollut suunnitellut ryijyäni täysin valmiiksi missään vaiheessa, tiesin vain haluavani leikkiä eri langoilla, väreillä ja nukan pituudella. Järjestelin värit ja nukan pituudet mielessäni yhä uudestaan ja uudestaan, ja työni tuntui muuttuvan koko ajan.
Ryijyni nimi on ”Kahvituttaa”. Olen suuri kahvin ystävä, joten oli kiva saada ryijyyn kahvikuppi – joskin kaatunut sellainen. Etukäteen minua hieman mietitytti, mahtaako kuviota tunnistaa, mutta kyllä siellä selvästi kuppi on. Osallistuin ryijykurssille jo toistamiseen, joten tällä kertaa halusin pelata etenkin erilaisilla nukkasekoituksilla. Niitä on kiva miettiä ja valita, ja oppia koko ajan lisää siitä, mitä kaikkea ryijyn suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon. Nyt toisen ryijyn kohdalla oli ihan erilaiset lähtökohdat kuin ekalla kerralla. Mielessä on jo aihe kolmanteenkin ryijyyn, saa nähdä milloin on sen aika.
Inspiraatio ryijyyn syntyi rakkaasta tunturiluonnosta, jossa olen viettänyt monta kesää tutkimuksen parissa. Maisema kuvaa mosaiikkimaista paljakkaa, jonka lävitse virtaa auringossa välkehtivä sulavesipuro. Ryijyn solmujen kanssa painiminen vie ajatukset pois tutkimuksen solmuista. Rentoutuminen paljakkapuron varrella selkeyttää jälkimmäisten solmujen purkamista – myös luonnossa.
Tulin ryijykurssille, koska halusin kotiini jotain kaunista. Asun pienesti, joten ryijynkin oli oltava pieni. Suunnitelmani lähti liikkeelle väreistä sekä minun ja kumppanini yhtenevästä näkemyksestä, että vuoristoinen maisema olisi meitä molempia miellyttävä aihe. Ryijykurssilla on ollut lämmin ilmapiiri ja uusi ryijyharrastus innostaa minua valtavasti!
Minun ryijyni nimi on ”Find your fade” kun nappasin idean neulemaailman fade-ilmiöstä. Suomeksi ehkäpä väriliuku tai häivytys kertoisi idean parhaiten. Ryijyn teko oli todella mukavaa, se tarjosi hyvän syyn pysähtyä ja keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan! Oli ihana nähdä oman ryijyn kasvavan rivi kerrallaan ja muuttuvan suunnitelmasta valmiiksi työksi!
Kesämökillä, jonka olemme perineet mieheni vanhemmilta, vallitsee lähivärein harmonia. Mieheni äidin valitsemat huonekalujen ja tekstiilien värit vaihtelevat sinisestä turkoosin ja sinivihreän kautta vihreään. Halusin tehdä ryijyn, jossa nuo värit toistuvat. Ryijyn nimeän mökin mukaan Naskaliksi.
Ryijyni nimi on Perhe. Siinä on viisi erilaista kasvia, jotka kuvaavat perheenjäseniäni. Kasveilla on vähän eri muotoja, värejä ja luonteita, mutta ne muodostavat harmonisen kokonaisuuden, ja jokainen meistä voi löytää mieleisensä niiden joukosta. Taustavärinä on eri keltaisen sävyjä, mikä kuvaa aurinkoa, optimismia, toivoa ja iloa. Tämä ryijy on tulossa meille eteiseen lipaston päälle siten, että se on ensimmäinen asia, jonka näkee kun astuu ovesta sisään. Täällä asumme me! Ajattelin, että se luo meihin itseemme lämmintä yhtenäisyyden tunnetta ja toisaalta kertoo siitä myös ulospäin muille. Suunnitelmissani on tehdä samankaltainen, toki pienempi ja ehkä eri värinenkin, keraaminen laatta ulko-oveemme. Ehkäpä annan jollakin käsityötekniikalla tehdyn, samantyyppisen teoksen jokaiselle lapsistamme, kun he muuttavat pois kotoa. Ihmisellä on hyvä olla juuret, ja toisaalta ulos maailmaan kurkottavat oksat.
Ryijyni on maalausmainen abstrakti maisema. Käytetyt värit ovat murrettuja, pääosin lämpimiä värejä, osittain vastavärejä.
Ryijykurssi oli tosi mielenkiintoinen kokonaisuus ryijyn suunnittelusta toteutukseen. Oma ryijyni lähti muodostumaan lempiväreistäni, vaikka lankojen värimaailmassa olikin runsaudenpula, josta oli vaikea valita. Ryijyni toteutus on vielä vaiheessa, mutta odotan innolla työn edistymistä nukka nukalta. Työn nimi on Rinkulat.
Ryijyäni ovat inspiroineet arkkitehtuuri- ja muotoilukoulu Bauhausin opettajien väriteoriat. Ryijyn on tarkoitus valmistua vuonna 2019, jolloin on kulunut 100 vuotta Bauhausin perustamisesta.