Taideryijy

Maunula-talossa oli syksyllä esillä Helsingin työväenopiston kevään 2018 Taideryijy-kurssilla valmistuneita ryijyjä.  Kurssin opettajana oli tekstiilitaiteilija Raija Rastas.

Kompositio, Laura Gelmi

Ryijy on saanut innoituksensa modernistisen maalaustaiteen sommitelmista, joissa väri ja muoto ovat tärkeässä asemassa. Halusin kokeilla kuinka tasaiset värikentät ja yksiväriset nukat toimisivat ryijyssä. Jaoin kuvapinnan erilaisiin muotoihin ja yhdistin ryijyyn sekä murrettuja tummia että raikkaampia ja heleämpiä sävyjä.

Suopursu, Iiramaria Ojanen

Teoksen lähtökohtana on perheemme vuosittaisella Lapin reissulla ottamani valokuva mökin läheisyydessä sijaitsevasta ojasta ja siellä olevista kasveista. Pidin kuvan asetelmasta ja väreistä. Halusin tehdä  nimenomaan vihreävoittoisen ryijyn, jotta se sopisi kotini sisustukseen. Olen miettinyt myös vesiväriluonnokseni kehystämistä ryijyn lähelle, koska siitä tuli onnistunut.

Suvun jäljillä,  Siru Heliö

Aurinko , Marja Oksa-Pallasvuo
Ryijyn suunnittelija: Jaakko Pallasvuo

Halusin tutustua ryijyn tekemisen tekniikkaan. Pyysin Jaakkoa suunnittelemaan minulle pienen ryijyn mallin. Sinänsä graafisessa kuviossa näin maiseman: ison auringon mäen päällä. Halusin vahvoja ja energisiä värejä, joilla maalasin vihreän maan, sinisen taivaan ja oranssin auringon.

Kevättalvi, Ottilia Kovacs

Suomen maisemat olivat inspiraation lähteinä ryijyilleni.”Kevättalvi”- ryijyn aihe on syntynyt pitkän automatkan aikana Keski-Suomen aurinkoisten lumihankien halki.

Syksyä kohti, Ottilia Kovacs

Suomen maisemat olivat inspiraation lähteinä ryijyilleni. Ryijyn ”Syksyä kohti” idea on saanut alkunsa metsäretkistä.

Syksyn lehti, Sirpa Simpanen

Pidän syksyn moninaisista ja lämpimistä väreistä ja kiteytin ne yhteen isoon lehteen.

Kuvat ja teksti: Tekstiilitaiteilija Raija Rastas