Tikkausleirillä

Kesän korvalla Oulunkylässä ompelukoneet lauloivat uutta sävelmää.

Tikkausleirille oli ilmoittautunut 10 kokeilunhaluista ja ennakkoluulotonta opiskelijaa. Useimmilla oli vain vähän tai ei lainkaan kokemusta vapaasta konetikkauksesta.

Vapaassa konetikkauksessa ompelukoneen syöttäjät lasketaan alas ja käytetään konekirjonta- tai vanutikkausjalkaa.  Nyt työtä voi liikuttaa paininjalan alla joka suuntaan ja erilaisten kuvioiden ompelu on mahdollista. Tilkkutyön vapaa konetikkaus onkin kuin konekirjontaa. Tilkkutyössä käytetty pehmikevanu antaa tikkauskuvioille lisää kolmiulotteisuutta.

Haastavimmaksi asiaksi opiskelijat kokivat ompelukoneen vauhdin ja käsien liikkeiden nopeuden synkronoinnin. Kun syöttäjät eivät ole käytössä työ ei liiku lainkaan ellei sitä omin käsin liikuta. Ompelukoneen vauhti voi olla nopea, mutta työtä liikutetaan käsin kuitenkin hitaasti, kuviosta riippuen. Varsinkin paljon ommelleille totutusta ompelutavasta poisoppiminen ottaa aikaa.

Kurssilla harjoiteltiin erilaisia kuvioaiheita. Pyörylöistä muodostuvasta kivikosta on helppo aloittaa ja se olikin monen suosikki. Toisia innostivat geometriset aiheet, toiset pitäytyivät orgaanisemmissa muodoissa, kasvi- ja lehtiaiheissa. Kuvioita harjoiteltiin ensin koetilkulle ja sen jälkeen varsinaiseen harjoitustyöhön, josta voi syntyä kassi, tyynynpäällinen tai muuta itselle sopivaa. Muutamalla opiskelijalla oli mukana valmis tilkkupinta, johon opittua heti sovellettiin.

Kuvissa on yksityiskohtia opiskelijoiden harjoituksista. Kuvaa klikkaamalla näet sen suurempana.