Tilkkupiirin taikaa

Nuppu-peittoja
Nuppu-peittoja tilkkutyönä.

Syksystä alkaen minulla on ollut ilo toimia Itämerentalon Tilkkupiiri-ryhmän uutena opettaja Outi Honkimaan jalanjäljillä. Tilkkupiiri-ryhmä on kokoontunut jo kahdenkymmenen vuoden ajan, ensin Kaapelitehtaalla ja nykyään Itämerentaloon remontoiduissa Työväenopiston tiloissa.

Kolmiulotteiset tilkkutyöt

Syksyn kuluessa keskityimme pieniin, kolmiulotteisiin tilkkutöihin. Käänsin ja kokosin ryhmälle erilaisia ohjeita, joista opiskelijat saivat valita toteuttamansa mallit. Pienikokoisissa töissä päästiin hyödyntämään pieniäkin tilkkuja.

Koruja ja koristeita tilkuista.
Pienet kangaspalat hyötykäyttöön.

Ryhmässä tilkkutöiden tekemisen etuja on se, että pääsee näkemään erilaisia versioita töistä. Kullakin opiskelijalla on omat lempivärinsä ja pitkään tilkkutöitä tehneille on kertynyt erilaisia upeita tilkkuja, joista töiden väriyhdistelmien suunnittelu ja sommittelu on inspiroivaa.

Hirsimökin muunnos tyynyssä perhossomistein.
Hirsimökin muunnos tyynyssä, jossa perhossomisteita.

Kannustin myös opiskelijoita muuntelemaan malleja omiin tarpeisiinsa sopiviksi ja esimerkiksi varioimaan kokoa.

Kaikkea pientä tilkuista

Aloitimme syyslukukauden Prairie Point Star -tilkkukoristeella, ja viimeisellä kerralla ennen joulua teimme siitä jouluisista kankaista sekä pienempiä että suurempia versioita, pienet sopivat joulukuusen koristeiksi, isompi ovikoristeeksi. Lisäksi teimme mm. kangaskoruja, tetrapussukoita, origamiperhosia ja -ruusukkeita sekä kirjekuorilaukkuja. Yhdellä opiskelijalla oli syksynmittainen Nuppu-peittoprojekti, hän valmisti kymmenen upeaa, pientä, tilkuista koottua, tikattua peittoa lahjoitettavaksi keskosvauvoille. Nämä Nuppu-peitot tulevat alkuvuodesta näytteille sekä Maunula- että Kanneltaloon.

Soma tilkkukori
Tilkkukori kuin koru.
Tilkkutaittelua
Tilkkutaitoksista koriste.
Pieniä tilkkutöitä eri tekniikoin.
Pieniä tilkkutöitä eri tekniikoin.

Aina voi tulla mukaan!

Tilkkupiiri-ryhmässä on mukana sekä pitkään ryhmässä mukana olleita että uusia ryhmäläisiä. Yksi kurssilainen on osallistunut Tilkkupiiriin ansiokkaasti kahdenkymmenen vuoden ajan. Tilkkutöiden taika tempaa mukaansa!

Tilkkupiiri -kurssi kokoontuu Itämerentalolla torstaisin klo 10-13.15. Jos kiinnostuit ilmoittautu, jonoistakin voi päästä kurssille.

Teksti Maria Vuorenjuuri, TaM, käsityön tuntiopettaja.
Kuvissa Tilkkupiiriläisten syyslukukaudella tekemiä töitä.