Värin etsaamisella ilmettä kankaaseen

Kangasta voidaan kuvioida monilla menetelmillä. Tutuimpia tekniikoita käsityöntekijöille lienee kankaan painaminen eli kuvioiminen lisäämällä väriä kankaalle esimerkiksi leimasinten avulla kaavioiden avulla. Kangasta voi myös kuvioida värjäämällä tai poistamalla väriä eli etsaamalla.

Etsaaminen on hauska ja yllätyksellinen tekniikka, jota pystyy tekemään kotikonstein. Mikä tahansa valkaiseva pesuaine, kuten kloriitti tai wc-altaanpesuaine tekee tehtävänsä. Pesuaineita on sekä nestemäisiä että geelimäisiä. Koostumus ratkaisee mitä välineitä kuviointiin käytetään. Valkaisevaa ainetta voi sivellä, suihkuttaa, pursottaa, leimata ja tuputella kankaalle. Lopputuloksena on elävä yksittäiskuvio tai kuviopinta, joka saattaa yllättää sinut värillään.

valkaisuaineella etsattu kuvio

Mitkä tahansa kankaat eivät kuitenkaan etsaudu. Parhaimman ja varmimman tuloksen saa itse reaktiovärjättyihin kasvikuituisiin kankaisiin, kuten puuvillaan, pellavaan, viskoosiin ja modaaliin. Suurin osa kaupoista saatavistakin kasvikuituisista kankaista on reaktiovärjättyjä, joten niitäkin kannattaa rohkeasti kokeilla. Myös vanhat farkut ja t-paidat saavat helposti uuden ulkomuodon tällä tekniikalla.

Valkaisuaineella etsattu kuvio

Värin etsaamista pääset kokeilemaan kurssilla H190600 Kesää kohti kuvioiden 5.4. alkaen. Siellä voit suunnitella ja toteuttaa oman kuviosi kankaalle etsaten. Kankaasta ommellaan kiva kesämekko tai hellepaita. Tervetuloa mukaan!

Teksti ja kuvat Kristiina Tergujeff