Domino – haastetta neulojille!

Dominoneulelapaset

Itämerentalolla järjestettiin syksyllä kahtena lauantaina intensiivinen dominoneule-kurssi. Dominoneuletekniikka on monipuolinen neulontatekniikka, jolla voi neuloa mm. peittoja, tossuja, lapasia, pipoja ja neuletakkeja. Vain mielikuvitus on rajana! Myös pintaa voi varioida lukemattomin eri tavoin mm. raidoittamalla, lohkomalla ja nurjia ja oikeita silmukoita vaihtelemalla.

Neulomisen alussa luodaan yhden palan kaikki silmukat. Niistä muodostuu lopulta palan kaksi sivua, kun silmukoita kavennetaan yhteen palan keskellä. Kavennusmenetelmiä on useita ja niiden avulla saadaan luotua erilaisia kuvioita palan keskelle ”saumaksi”.

Ensimmäisellä kerralla opettelimme peruspalan neulomista ja sitä, miten paloista aletaan koota isompaa kokonaisuutta. Toisella kerralla opettelimme miten erilaisilla tavoilla peruspalaa voi muutella mm. intarsiatekniikan avulla. Jos keskikavennukset neulotaan tehostevärillä, sauma korostuu. Esimerkkien avulla näimme, miten neuloa useampaa palaa yhtä aikaa, jolloin muodostuu uudenlainen kuvio. Tai minkälaista pintaa syntyy, kun paloista neulotaan vain puolikas ja yhden palan muoto on neliön sijaan L-kirjaimen muotoinen.

Kurssikertojen välillä opiskelijat olivat neuloneet töitä ahkerasti kotona, ja saimme ihailla mm. ihania huiveja, tossuja ja lapasia!

Teksti ja kuvat Satu-Marja Miilunpalo