Hopeapaja muutti Vuosaareen

Kaksi sormusta
Kaksi sormusta, toisessa sininen kivi ja toisessa vihreä

Työväenopiston hopeapaja siirtyi kesällä 2023 Vuosaareen, oltuaan sitä ennen pitkään Malmilla. Siirron yhteydessä aloitti keskiviikon hopeapajan ohjaajana korumuotoilija Petri Sipilä. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista (nykyisin LAB-ammattikorkeakoulu) 2021, nyt jo lakkautetulta korumuotoilun linjalta. Varsinaisen työuransa hän on tehnyt Säteilyturvakeskuksessa, josta hän jäi eläkkeelle 2023.

Keskiviikkoaamuna pidettävälle hopeakurssille oli niin monella halu osallistua, että vaikka kurssille hyväksyttiin 12 osallistujaa, jonoon oli jäänyt vielä yli 15 ilmoittautunutta. Kiitokset teknisen työn vastuuopettajalle Tatu Kotilaiselle sekä esihenkilölle Jonna Martikaiselle, jotka nopealla päätöksellään saivat lisäkurssin keskiviikkoon iltapäivälle ja 12 nopeinta jonossa olijaa pääsivät työstämään ideoitaan upeiksi hopeakoruiksi.

Syksyn aikana pajalla on syntynyt lukuisia korvakoruja, sormuksia, rannekoruja ja kaulariipuksia perinteisillä kulta- ja hopeaseppien menetelmillä. Suurin osa käyttää kaupasta hankittua ”uutta” hopeaa, mutta osa kierrättää vanhoja hopea-aterimia koruihin. Suomessa myytävä hopeamateriaali on vastuullisesti tuotettu, useaan kertaan kierrätetty, mutta teollisesti puhdistettua. Työssä syntyvät jätepalat voidaan muokata jälleen koruiksi sekä saha- ja viilauspurut kerätään puhdistettavaksi. Korut usein säilyvät sukupolvilta toiselle tai materiaali voidaan kierrättää sellaisenaan, joten ne ovat varsin vastuullisesti tuotettu.

Hopeiset korvakorut

Osa kurssilaisista on vanhoja konkareita, jotka ovat jo vuosien kokemuksella valmistaneet upeita koruja. Osa on ensikertalaisia, jotka jo pienen opastuksen jälkeen saavat aikaan hienoja koruja. Porukassa on hieno yhteishenki ja kaikki sparraavat toisiaan. Osa toteuttaa tiukasti omaa visioaan ja osa muokkaa suunnitelmaansa toisten ideoista ja kommenteista, mutta lopputulokset jaksavat aina hämmästyttää ja keräävät ihailua.

kaksi riipusta.

Pajalla on hyvät perustyökalut, mutta kehitettävää ja paranneltavaa aina löytyy. Toivottavasti jatkossa saadaan tilat ja työkalut siihen kuntoon, että ne eivät estä osallistujien visioiden toteutusta. Toivottavasti voisimme esitellä pajalla syntyneitä luomuksia jossain vaiheessa esim. näyttelyn tms. merkeissä.

Teksti ja kuvat: Petri Sipilä