Illuusioneule

Illuusioneule.

Illuusioneule on hauska tapa neuloa kuvioita niin, että ne näkyvät neuleessa ainoastaan oikeasta kulmasta katsottaessa. Muutoin neulepinta näyttää raidalliselta ainaoikein-neuleelta.

Illuusioneule neulotaan kahdella värillä (pohjaväri/kuvioväri), aina kaksi kerrosta (oikea- ja nurjapuoli) kullakin värillä vuorollaan. Oikean puolen kerrokset neulotaan aina oikeita silmukoita ja kaaviota luetaan ainoastaan nurjalla puolella. Värilliset ruudut neulotaan oikein ja valkoiset nurin. Aloituksessa luomiskerros on jo ensimmäinen oikeanpuolen kerros, joten ensimmäinen neulottava kerros on 1.värin nurjapuoli.

Sivulta http://www.ullaneule.net/0205/neuvot_illuusio.html löytyy suomenkielistä apua ja vinkkejä. Muista että tällä ohjeella kuvio venyy alkuperäisestään, joten ota se huomioon suunnittelussa.

Englanninkielisiltä nettisivuilta http://www.illusionknitting.woollythoughts.com/art.html löydät aivan uskomattoman hienoja illuusioneuleita sekä yksityiskohtaiset ohjeet, kuinka muokata mustavalkoisesta kuvasta 3-kolmivärisen (pohjaväri/kuvioväri/sekoitus) illuusioneuleen ohjeen.

Suomenkielisiä ohjeita löytyy vähän, mutta Pinterestistä ja Ravelrystä englanniksi ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon. Kieltä ei tarvitse osata, kun osaat lukea kaaviota. Englanniksi tekniikka tunnetaan nimillä Illusion knit tai Shadow knit.

OP = oikea puoli
NP = nurja puoli
KV = kuvioväri
PV = pohjaväri
valkoinen ruutu= oikealle puolelle tulee oikea silmukka
värillinen ruutu= oikealle puolelle tulee nurja silmukka

Kaavio ohjeeseen

Illuusioneuletta neulotaan tasona, vuorotellen edestakaisin kuvio- ja pohjavärillä ainaoikein-neuletta. Eli ensin neulot kuviovärillä oikeanpuolen kerroksen, sitten nurjanpuolen kerroksen. Sitten vaihdat pohjaväriin, jolla neulot oikean ja nurjan puolen kerrokset, jne. Oikealla puolella neulotaan ainoastaan oikeita silmukoita – ruudukkoa luetaan vain nurjilla kerroksilla! Valkoisen ruudun kohdalla neulo aina nurin, värillisen kohdalla oikein.

Luo 25 silmukkaa kuviovärillä (1. oikeanpuolen krs)
1. nurjapuolen krs: (kuviovärin nurjapuoli, kaaviossa 1.) neulo kaikki nurin
2. oikeanpuolen krs: (pohjavärin oikeapuoli) neulo kaikki oikein
2.N krs: (PV:n NP, kaaviossa 2.) 5 o, 1 n, 13 o, 1 n, 5 o
3.O krs: (KV:n OP) neulo kaikki oikein
3.N krs: (KV:n NP, kaaviossa 3.) 6 n, 1 o, 11 n, 1 o, 6 n
4.O krs: (PV:n OP) neulo kaikki oikein
4.N krs: (PV:n NP, kaaviossa 4.) 6 o, 3 n, 7 o, 3 n, 6 o
5.O krs: (KV:n OP) neulo kaikki oikein
5.N (KV:n NP, kaaviossa 5.) 6 n, 4 o, 5 n, 4 o, 6 n …
Jatka kaaviokuvan mukaan.

Teksti ja kuvat Jenni Suomela