Itse tehdyt nahkakengät – Osa 2

Aiemmassa blogijutussa kerrottiin kenkien valmistuksen alkuvaiheista: kaavan tekemisestä, nahkojen leikkaamisesta ja päällisen ompelusta. Kohta päästäänkin jo pohjan tekoon.

Pinkopohjat

Kun kenkien päällineulokset on ommeltu, valmistetaan kenkiin tarvittavat lisäosat: pinkopohjat, kantakapit ja kärkikovikkeet. Pinkopohjat ovat lestien pohjiin kolmella naulalla ennen päällisten pinkomista kiinnitettävät sisäpohjat, joiden kantaosa päkiälle saakka on jäykistetty lenkkijäykkeellä. Pinkopohjamateriaali voi olla esimerkiksi selluloosakartonkia tai vahvaa parkkinahkaa. Kantakappeihin ja kärkikovikkeisiin käytetään muotoa ylläpitäväksi jäykisteeksi esim. parkkinahkaa, muovia tai kuitunahkaa. Itse pidän eniten parkkinahasta, sillä se muovautuu ja liimautuu helposti ja muutenkin sitä on helppo työstää. Parkkinahkaisten kantakappien ja kärkikovikkeiden reunat ohennetaan, kantakapit liimataan kontaktiliimalla päällineulosten vuoriin kiinni ja allemenovarat lovetaan kantakapin alueelta. Kärkikovikkeet liimataan vasta myöhemmässä vaiheessa paikoilleen. Neulokset kostutetaan suihkepullolla ja annetaan oloutua muovipussissa tovi, mielellään jopa yön yli, jotta kosteus tasaantuu nahassa. Kun kosteus on imeytynyt hyvin nahkaan, nahka muotoutuu helpommin.

Pinkominen

Valmiiden päällineulosten muotouttamisesta lestien päälle käytetään nimitystä pinkominen. Pinkomisessa käytetään apuna erityisiä pinkopihtejä ja pieniä teräsnauloja. Pingottaessa täytyy tarkistaa, että neulos tulee suoraan ja tiukasti lestiin kiinni ja että kengistä tulee peilikuvina samanlaiset. Pinkomisen alkuvaiheessa levitetään kantakapin ja päällineuloksen väliin puuliimaa. Puuliima kovettaa kantaa ja kiinnittää kerrokset toisiinsa. Päällineulos asetetaan lestin päälle ja vedetään voimakkaasti eteenpäin. Tämä on tärkeä vaihe, jotta pituussuunnassa saadaan kaikki ylimääräinen väljyys pois. Kärki kiinnitetään pienellä naulalla lestin pohjaan kuten myös takaosa, neulos kiristetään sivuilta ja kiinnitetään pohjaan parilla naulalla.

Kannan pinkominen

Vuori on yleensä ohuempaa nahkaa kuin päällinen, joten se venyy enemmän ja voi olla, että sitä joutuu kiristelemään erikseenkin. Kantaosan allemenovarat rypytetään tasaisille vekeille ja kiinnitetään nauloilla pohjaan, lenkillä nauloja tarvitaan vähemmän. Myös etuosa pingotaan, mutta heti kun nähdään, että päälliset asettuvat hyvin, etuosan naulat avataan ja vuori liimataan kontaktiliimalla pinkopohjaan kiinni. Ylimääräiset epätasaisuudet poistetaan, kärkikovike muotoutetaan ja liimataan kontaktiliimalla vuorin päälle. Kärkikovikkeen päälle laitetaan reilu kerros puuliimaa ja päällinahka pingotaan takaisin paikoilleen. Lopuksi naulat käännetään sisäänpäin, etteivät ne irtoile kuivumisen aikana. Vielä on hyvä hiertää nahkapinta tiiviiksi lestin päälle ja lestin reuna esille jatkotyöstämistä varten.

Pohjaaminen

Liimapohjakenkien pohjaustöiden ensimmäinen vaihe on irrottaa pinkomisnaulat, liimata neuloksen irtonaiset allemenovarat kontaktiliimalla pinkopohjaan kiinni sekä siistiä reunoista epätasaisuudet pois. Pinkopohjan päälle liimataan pohjan muotoon naputeltu lenkkirauta, jotta pohja pitää käytössä muotonsa. Pohjan keskelle jääneeseen koloon liimataan kontaktiliimalla korkkia tai nahkaa ja pohja hiotaan hiomakoneella tasaiseksi. On tärkeää karhentaa nahan pinta reunoille saakka, vaikkapa käsin palalla hiomapaperia, jotta reunalle liimattava reunosnauha eli randi pysyy siinä hyvin kiinni. Randinauha voi olla esim. parkkinahasta leikattu nahkasuikale tai valmista randinauhaa, ja se liimataan reunalle kontaktiliimalla.

Kenkien ulkopohjamateriaalit

Liimapohjakenkien ulkopohjat voidaan tehdä pohjanahasta ja pohjien etuosaan liimata kumista puolipohjat. Pohjat voidaan valmistaa myös solukumista, erityisesti jos haluaa paksummat ja kimmoisammat pohjat. Solukumi on kuitenkin niin pehmeää materiaalia, että sen päälle tarvitaan aina kumiset ulkopohjat. Nämä voidaan leikata pohjakumimatosta tai käyttää valmispohjia. Kannat rakennetaan pohjanahkakerroksista tai solukumista sekä kantakumista tai käytetään valmiita kantoja. Pohjat ja kannat liimataan kontaktiliimalla ja reunat hiotaan hiomakoneella siisteiksi. Nahkainen reuna on vielä syytä kiillottaa ja käsitellä kosteutta pitäväksi.

Nahkaisen ulkopohjan liimaaminen

Kohta pääsee sovittamaan!

Kun pohjat on kiinnitetty ja reunat siistitty, on aika ottaa lestit pois kenkien sisältä. Lestin etuosa poistetaan, lesti asetetaan irrotustelineeseen, otetaan napakka ote kengästä ja hivutetaan se irti. Nyt on jännittävä vaihe: kenkiä saa sovittaa! Mikäli haluaa, kenkiin voi vielä liimata nahasta sisäpohjalliset tai vaihtoehtoisesti laittaa irtopohjalliset, jos kengissä on niille tilaa ja haluaa lisää pehmeyttä askeltamiseen. Sitten vielä muutama naula kantoihin ja kengät ovat täysin valmiit. Monen monta työvaihetta on takana, paljon uutta opittu, ja omat, yksilölliset, itse tehdyt nahkakengät valmiina.

Valmit kengät jalassa ja hymy huulilla!

Kuvia kengänvalmistuksen eri vaiheista löydät kuvagalleriasta.

teksti ja kuvat Silja Immonen