Kaavojen kuosittelu

Vaatteen ompelun aluksi on usein melkoinen työ löytää toiveiden mukainen kaava.  Nopeimmin ompeluvaiheeseen pääsee valmiita kaavoja käyttämällä. Valmiit kaavat ovat tietyn mallisia ja niiden väljyys on suunniteltu malliin soveltuvaksi. Valmiita kaavoja löytyy lehtien kaava-arkeilta, yksittäin myytävinä ”pakettikaavoina” ja kirjojen kaava-arkeilta. Jos toivottua kaavaa ei löydy on syytä opetella kuosittelemaan oman toiveen mukainen malli. On toki taitureita, jotka leikkaavat vaatteen ilman kaavaakin vaikkapa vain valmiin vaatteen muotoja jäljitellen tai muotoilemalla.

Kuosittelun pohjana käytetään yleensä peruskaavoja. Peruskaavan voi piirtää omilla mitoillaan alusta alkaen. Peruskaavojen piirtämiseen on olemassa erilaisia kaavajärjestelmiä.  Peruskaavan piirtäminen alusta alkaen on kuitenkin aikaa vievää ja melko haasteellista. Hyvillä ohjeilla se kyllä onnistuu. Peruskaavan piirtämisen voi tehdä ensin pienoiskoossa, mittakaava on silloin 1:4. Pienoiskoossa kaava mahtuu mukavasti A4 -kokoiselle paperille. Ohjeita peruskaavojen piirtämiseen löytyy kirjallisuudesta. Netistä löytyy myös ajoittain mm. peruskaavan kaavakouluja ja sekä peruskaavoihin liittyviä ohjeita. Myös opistojen kaavoihin liittyvää kurssitarjontaa kannattaa seurailla.

Kuosittelun voi aloittaa 1:4 peruskaavoilla, jos sellaiset on piirretty tai saatavilla muutoin. Valmiita peruskaavoja 1:4 koossa löytyy erilaisista kuosittelua käsittelevistä kirjoista. Kirjojen pienoiskaavat ovat yleensä kokoa 38; niiden avulla on hyvä harjoitella kuosittelua, vaikka kaavakoko ei vastaisikaan omaa kokoa. Kuosittelua nopeuttaa, jos saatavilla on valmiit omia mittoja vastaavat peruskaavat luonnollisessa koossa. Jos omat mitat poikkeavat valmiista peruskaavoista, on kaavojen väljyys muokattava ensin. Peruskaavoja on käytettävissä mm. opistojen vaatetuskursseilla. Ompeluluokkiemme mapeista löytyy peruskaavat eri koossa.

Valmiita lehtien ja kirjojen kaavoja, jotka ovat jo tietyn mallin mukaisia, voi myös muuttaa kuosittelemalla oman toiveen mukaiseksi. Mm. taskuja, kauluksia ja vyötäröratkaisuja on melko helppoa muuttaa. Myös hameiden ja housujen linjat ovat helposti muokattavissa, jos valmis kaava ei sellaisenaan aivan miellytä.

Kuosittelu on mielenkiintoista, se voi viedä pienistä kokeiluista suurempiin yksilöllisiin projekteihin. Hieman rohkeutta ja aikaa se vaatii, mutta on sen arvoista onnistuessaan. Vaatteesta tulee juuri sellainen kuin pitikin!

Teksti ja kuvat Pirjo Pyymäki