Kansallispukua korjaten – uusi elämä puvulle osa 1

Monella meistä on vaatekaapin kätköissä peritty kansallispuku, joka on kulkenut suvussa sukupolvelta toiselle. Ehkä se on jäänyt käyttämättä, koska se on liian pieni tai sen kunto ei ole enää priima. Tiesitkö, että pienillä korjauksilla ja huolenpidolla puvulle voi antaa uuden elämän? Kansallispuku on arvokas perinneasu, ja sen kunnostaminen kannattaa – näin se voi ilahduttaa vielä vuosikymmeniä eteenpäin!
Vanha kansallispuku uuden veroiseksi
Opistojen kansallispukukursseilla on mahdollista korjata ja täydentää puvun osia noudattaen kansallispuvun perinteisiä valmistusohjeita. Oikeilla menetelmillä voi tehdä huomaamattomia korjauksia, jotka säilyttävät puvun alkuperäisen ilmeen. Tässä muutamia esimerkkejä kansallispuvun päivittämisestä, jotka on tehty Punkalaitumen naisen kansallispukuun:




Tämän kansallispuvun päivitys jatkuu. Hame ja liivi ovat nyt valmiit, ja niitä pääsee jo käyttämään #TuunaaMunPerinne-näkökulmalla. Esiliinaa ei tarvitse korjata. Pukuun on tulossa kokonaan uusi paita, tasku ja päähine.
Kansallispukukurssit
Helsingin työväenopistossa järjestetään useita kansallispuvun valmistamisen kursseja eri toimipisteissä. Opetusta on tarjolla sekä päivisin että iltaisin. Syksyn 2025 opetustarjonta julkaistaan 2.6.2025 osoitteessa www.ilmonet.fi, ja käsityökursseille ilmoittautuminen alkaa 15.8.2025 klo 10.00.
Vuoden 2025 käsityötekniikan teemana on korjaaminen ja kunnostaminen – näkökulma, johon myös kansallispuvun päivittäminen istuu hienosti.
Artikkeli jatkuu Kansallispukua korjaten – uusi elämä puvulle osa 2
Linkki vinkit:
Kansallispukukurssin kuulumisia artikkeliin.
Tarinani Vanhan-Karjalan kansallispuvustani.
Tulossa tälle artikkelille jatkoa osa-2.