Kiinnostaisiko kankaanpainanta?

Luo uutta tai tuunaa vanhaa!

Oletko kokeillut luoda itse kuvioita kankaalle ompelutöitäsi varten? Perinteiset kankaankuviointimenetelmät kuten kirjonta tai värjäys ovat hauska tapa luoda uusia kuvioita kankaisiin ja valmisvaatteisiin. Uuden ilmeen kankaisiin tai valmiisiin tuotteisiin voi saada aikaan myös kankaanpainovärein.

Digitaalinen tekstiilitulostus yleistyy, mutta kuvioita kankaalle syntyy edelleen kätevästi leimasimilla, kaavioilla, maalaten tai painoseulaan valotetuilla kuvioilla painaen. Itse kuvioiduista kankaista voit ommella uniikkeja tuotteita omaan käyttöön ja lahjaksi. Painovärit itse sävyttämällä saat esimerkiksi täsmälleen sisustukseen sopivan sävyisiä sohvatyynyjä, pöytäliinoja tai verhot.

Kuvioitu kangas on myös mahdollista laminoida tarjottimeksi. Mittatarkasti oikeaan kokoon leikatut kankaat voit lähettää laminoitavaksi esim. Suomen Viilupuu Oy:lle. Kuvassa näet piirtämiäni kuvia valotuskaaviolla kankaalle painettuna ja tarjottimiksi laminoituna.

Vaatteita voit tuunata painamalla esim. T-paitoihin kuvioita leimasimilla tai kuviokaavioilla. Esimerkiksi vaatteeseen jääneen tahran saat piiloon painamalla sen päälle uuden kuvion. Voit myös maalata kankaanpainoväreillä vaatteita; itse värjäsin siveltimellä kukkahameeni pinkit kukat punaisiksi, paremmin omaan värimaailmaani sopiviksi. Lapsen vaatteita ei tarvitse erikseen nimikoida, jos niihin painetaan leimasinkirjaimin lapsen nimi.

Tervetuloa tutustumaan erilaisiin kankaanpainotapoihin Uudet kuviot -kurssille Vuotalon tekstiililuokkaan 28.1. – 1.4. maanantaisin klo 17.30 – 20.45. Kurssi soveltuu sekä kankaanpainoa aloitteleville että kokeneemmille kankaanpainajille. Ilmoittaudu kurssille Ilmonetissä, kurssitunnus H191403. Opettajana teollinen muotoilija, TaM Maria Vuorenjuuri.

Muutamia paikkoja on vapaana myös Maunulassa olevilla painokurssilla H19 0383 Väriä kankaalle B, jossa opettajana Virpi Vesanen-Laukkanen.

 

Teksti ja kuvat: Maria Vuorenjuuri