Kokeilevaa kankaankuviointia

Lehtikuvioita kankaalla gelli-levyn avulla.
Päivin gelli-painanta Kuva: Kirsti Soukka

Elokuussa Maunula-talon luokan pöydät olivat täynnä kangaspaloja, värejä ja kasveja, kun neljän päivän kurssilla kokeiltiin erilaisia kankaankuviointitekniikoita.

Kurssin aluksi jääkaappi täyttyi gelatiinijauheesta ja vedestä tehdyillä gelli-levyillä, jotka saivat jähmettyä kylmässä yön yli. Gelli-levyn avulla voidaan painaa kankaanpainoväreillä kuvioita kasveista ja paperileikkeistä. Painokertoja voi olla useita, jolloin saadaan mielenkiintoisia kerroksellisia kuvioita. Otsikkokuvassa Päivin lehtiaiheet. Alla Lotan paperileikkeet ja Liisan kerroksellisen lehtikuviot.

Solarfast on valonherkkää väriainetta, jonka avulla saa esim. kasvien muodot piirtymään auringonvalossa kankaalle. Viikon epävakainen sää aiheuttikin opettajalle päänvaivaa. Koskaan en ole ennen kurssia seurannut sääennusteita yhtä intensiivisesti. Vielä maanantaiaamuna tarkistin viimeisimmät, jotka ennustivat tiistaita viikon ainoaksi aurinkoiseksi päiväksi. Aurinko paistoikin mukavasti ja saimme Solarfast kuviot valotettua auringossa ulkona.

Marmorointi oli monelle tuttua paperille tehtynä. Nyt kokeilimme marmorointia kankaalle kankaanpainoväreillä. Kuviointivälineinä voi käyttää esim. harvaa kampaa, hammastikkuja, haarukkaa.

Kankaanpainoväreillä marmoroitu kangas
Sanjain marmorointi

Aurinkomaalauksella ei oikeastaan ole mitään tekemistä auringon kanssa, riittää kun kangas pääsee kuivumaan rauhassa. Kuva syntyy, kun kostea kankaanpainoväri pakenee peittävän esineen alta kapillaari-ilmiön vaikutuksesta kuivempaa kangasta kohti. Tavallisimmin kuvioita tehdään kasveilla, mutta hauska kuvio syntyi myös koneneulonnan reikäkortin avulla. Värin päälle ripoteltu suola tuotti monelle todella yllätyksellisiä kuvioita.

Ekoprintti eli kontaktivärjäys on nyt trendikäs kankaankuviointimenetelmä. Tällä kurssilla puretimme puuvilla- ja pellavakankaat soijajuomalla. Sateisena päivänä luokan kosteusprosentti nousi korkeaksi, kun tähtihöyrytin ja kaksi mehumaijaa porisivat pari tuntia.

Kokeilevassa kankaankuvioinnissa myös omat kokeilut olivat sallittuja. Kaarina kokeili, millaisia kuvioita syntyy pienellä ilmapallolla kangasväriä töpöttämällä.

Ilmapallolla painettuja kuvioita kankaalla
Kuva: Kirsti Soukka