Koneneulontaa koronan katveessa

Korona kuritti koneneulonnan opetusta moneen kertaan. Ensimmäiseksi keväällä 2020 kurssit loppuivat kuin seinään koronasulun myötä.

Syksyllä 2020 pidettiin joitakin keväältä jääneitä kursseja ja aloitettiin kurssit puolikkailla ryhmillä. Puolikas ryhmä tarkoitti uusilla kursseilla 7 opiskelijaa ja pitkillä kursseilla ryhmän jakamista puoliksi. Ryhmän puolikkaat kokoontuivat vain joka toinen viikko, joten kurssiaika puolittui. Hyvää tässä oli se, että opettajalla oli nyt jokaisen opiskelijan ohjaamiseen enemmän aikaa ja työt edistyivät normaalia nopeammin.

Marraskuussa 2020 tuli taas uusi koronasulku. Lähiopetus loppui, joten kurssin viimeiset kerrat pidettiin etäyhteydellä. Siinä oli opettelemista niin opettajalla kuin opiskelijoillakin, mutta kurssit saatiin päätökseen. Opiskelijoiden kanssa pohdittiin yhdessä töiden viimeistelyn ratkaisuja ja muita ongelmakohtia. Toiveikkaasti esittelin myös seuraavan kevään kurssien sisältöjä ja aihealueita.

Kevät 2021 näyttikin sitten koronan nurjimman puolen. Koneneulontakurssien aloitusta myöhäistettiin aluksi talvilomaan asti. Lopulta koko kevään kurssit peruttiin, koska lähiopetukseen ei päästy. Käytännössä perutut kurssit siirtyivät seuraavaan syksyyn.

Syksy 2021 alkoi taas pienillä ryhmillä, kunnes syysloman jälkeen jonottajat voitiin ottaa mukaan. Siirryttiin normaalikokoisiin opetusryhmiin eli 11 opiskelijaan. Kurssisisältöjä täytyi luonnollisesti soveltaa uusien opiskelijoiden kohdalla.

Tämän vuoden 2022 alussa koronatilanne oli taas huonompi ja kurssien alkua myöhäistettiin 5 viikolla. Talviloman jälkeen pääsimme onneksi palamaan normaalin päiväjärjestykseen ja kurssit jatkuvat nyt toukokuun loppuun asti. Tämä onkin uusi kokemus: kurssikertoja kesällä ja valoisaan aikaan myös illalla.

Kurssien alkamisen odottelu oli kurjaa sekä opettajalle että opiskelijoille. Olikin ilo palata opiskelemaan, näkemään muita opiskelijoita ja jakamaan sama kiinnostuksen kohde. Kevään 80 opiskelijan into ja työtahti ovat olleet huimia. Pitkän odotuksen jälkeen on päästy taas neulomaan tai opiskelemaan DesignaKnit-neulesuunnitteluohjelman käyttöä.

Tänä keväänä on opiskeltu kolmen tasoisilla kursseilla: Koneneulonnan perusteet 1, Mallineulosten mahdollisuudet 2, Huivista neulevaate 2, Kesäisiä neuleita 2, Joustinneulosten jujut 3, Kaksitasoinen kirjoneulos eli jacquard-monivärineulos 3 ja DesignaKnit-neulesuunnitteluohjelman käyttö 1.

Kurssit jatkuvat taas ensi syksynä. Uudet opiskelijat pääsevät koneneulonnan imuun Neulekone tutuksi -kurssilla. Opistolla on opiskelijoiden käytettävissä 11 Brother-neulekonetta, omaa konetta ei siis tarvita.  Neuleiden suunnitteluun tutustutaan Designa Knit -ohjelman avulla. Uutta näkökulmaa neulekoneen käyttöön löytyy Tilkkuneule- ja Reikäisiä pitsineuleita -kursseilta. Ensi syksyn kurssit julkaistaan Ilmonet-palvelussa 13.6. Käsityökursseille ilmoittautuminen alkaa 9.8.2022 klo 10.00.

Tervetuloa mukaan koneneulonnan kiehtovaan maailmaan taas syksyllä!

Teksti ja kuva Seija-Sisko Mustonen
Otsikkokuvassa neulotaan 2-tasojacquardia.