Korona-kalenteri 21.4.2020 – Hopeasta koruiksi

Rintakoru Arja Väkevä

Hopeakorupaja-kurssilla opiskelijoilla on mahdollisuus suunnitella ja valmistaa koruja laidasta laitaan. Hopeakorupajasta löytyy työvälineet perushopeatyöskentelyyn, kuten sahaamiseen, juottamiseen, valssaamiseen, langanvetämiseen ja pienimuotoiseen takomiseen.

Nyt keväällä opettelimme kiilloituskoneen käyttöä ja opiskelijat olivat mielissään, koska ennen suurien pintojen kiillottaminen oli hankalaa. Pajasta löytyy myös letkuporakone, joka mahdollistaa pienten yksityiskohtien tarkan viimeistelyn. Hopeakorupajassa hopealangasta pystyy luomaan monenlaisia erilaisia ketjuja ja pajassa on mahdollisuus tehdä ketjun lenkitkin täysin itse. Opiskelijat voivat suunnitella korunsa omista lähtökohdistaan ja saada valmistamisen lisäksi ohjausta ja apua myös suunnitteluun. Kurssilla on luotu muun muassa upeita rintakoruja, ja kuvassa näkyy Arja Väkevän rintakorut, joiden mekanismin hän on valmistanut myös täysin itse.

Rintakoru Arja Väkevä

Eräs opiskelija lähti kehittelemään huivikorua, jolla silkkihuivin saisi kiinnitettyä ilman reikiä tai tiukkoja solmuja. Toinen opiskelija on muokannut valettavasta vahasta erilaisia korumalleja juotoskolvin ja kuumailmapuhaltimen avulla. Mallit hän valattaa toisaalla valmiiksi koruiksi. Ritva Jumppanen on suunnitellut ja lähtenyt toteuttamaan riipusta, johon istutetaan suurehko kivi keskelle. Ritva on luonut upean kuvion taustalevylle valssin ja pitsin avulla.

Riipus Ritva Jumppanen

Kurssilla on erittäin mukava tunnelma ja tekemisen meininki! On upeaa nähdä miten persoonallisia koruja opiskelijat luovat ja minulla on ilo olla heidän apunaan niin korujen suunnittelussa kuin valmistuksessakin. Tulkaa vasta-alkajatkin rohkeasti mukaan!

Teksti Karoliina Teräväinen, korumuotoilija, Kuvat Arja Väkevä ja Ritva Jumppanen