Korona-kalenteri 5.5.2020 – Myrskytuhoja kukkaruukussa

Muuatamapäivä sitten kevätmyrsky kaatoi rakkaan kokeiluprojektini. Vahinko ei lopulta ollut suuren suuri.

Olen muutamankerran kokeillut hoitaa kukkakaupasta ostettua bonsaipuuta sisällä. Siis – kokeillut. Eli huonolla menestyksellä. Tämän nyt jo kolmevuotta hengissä pysynyt bonsaini on istutettu ahtaan ja matalan ruukun sijaan isoon ja syvään ruukkuun ulos.

Tämän aihion, kuusen taimi,  löysin vanhan soramontun seinämältä, missä se oli kasvanut hieman kieroon ravintoköyhällä soraalustalla. Ensimmäisen vuoden pidin taimea hämärässä ison kuusen juurella. Seuraavana keväänä siirsin puun ruukkuun, jossa on kasvualustana sora multaseos. Puun alle asetin kiven. Näin juurten kasvu suuntautuu kiven ympärille. Toisena keväänä vaihdoin kiven isompaan ja nostin kiven mullan pintaan. Näin puu alkaa jo näyttää kasvavan kalliolla ja juuret kehittyvät näyttävämmiksi.

Jotta puu ei oikaisisi mutkaa rungostaan sidoin sen naulasta tekemääni muottiin. Tämä koitui “kevätmysrskyssä” bonsain turmaksi. Painava runko ja hennot juuret kiven päällä eivät kestäneet kovaa tuulta. Onneksi hento juurakko ei katkeillut. Pelkkä puun irroitus ja tukeminen uudelleen paikalleen riitti.

Tällaiset pienet kokeiluprojektit ovat mukavia, koska näitä voi “nykäistä” aina ohikulkiessaan.