Korona-kalenteri 9.6.20 – Pihaportti

Käsityökalujen varassa työskentely on hyvin terapeuttista. Tosin silloin ei aikataulut saa painaa päälle, vaan “nykerretään” omaan tahtiin nauttien.

Tämän japanilaistyylisen portin valmistukseen käytin 90×90 liimalevytolppaa ja 28×140 lautaa. Portin rakenne on yksinkertainen. Kaksi tolppaa ja pari poikkipuuta.

Tolppien loveukset

Tolppien päihin sahasin 30×30 tapit ja vastaavasti päälle tulevaan poikkipuuhun tein vastaavat kolot poralla ja taltalla. Alemmalle poikkipuulle talttasin läpiviennit tolppiin. Poikkilautaan tulee loveus, joka lukitsee laudan sivusuunnassa. Lopullinen kiinnitys tulee kiiloilla, jotka näkyvät ensimmäisessä kuvassa.

Portin koekasaus

Yläpoikkipuun päälle asensin puolipyäreän kaidepuun, jolloin vesi ei jää seisomaan puun päälle. Päällinmäinen puu tuli valkoiseksi. Portin julkisivu viimeistellään talon asukkaan nimellä. Nimikyltin maalasin valkoiseksi ja nimen siihen mustalla.

Portin pystytin maahan valettujen tolppakenkien päälle. Kokonaisuuteen lisäsin vielä ilmavaa aitaa. Portin ja aidan pintakäsittelin öljyllä.

Kuvat ja teksti Jouni Lassila