Kurkistus etäilyyn 1: Kaavoja omien mittojen mukaan

Vaatetuskurssin pitäminen etänä on vaatinut luovuutta niin opettajilta kuin myös opiskelijoilta. Miten kameran välityksellä pystyy kysymään neuvoa ompelutekniseen asiaan tai miten vaatteen sovittaminen onnistuu kameran välityksellä? Sanoisin tämän kevään perusteella, että vaihtelevasti.

Etäopintojen onnistumiseen ovat vaikuttaneet käytössä olevat kamerat ja yhteydet sekä ylipäätänsä opiskelijoiden innostus hypätä etäopiskelun pariin. Kotona tehdessä ei ole ryhmän ja luokkahuoneen muodostavaa suojaa kotitöitä ja arkista aherrusta vastaan. Opiston tilat oppimisympäristönä antavat tilan ja rauhan omalle tekemiselle ja motivaatiota pitää yllä ryhmän tuki ja innostus.

Mukavia opetushetkiä kevääseen mahtui kuitenkin monia. Omissa vaatetusryhmissä erityistä innostusta ja yhdessä tekemisen iloa toi kaavojen piirtäminen mittojen mukaan. Asia oli monelle uusi, koska tavallisesti vaatetuskursseilla kaavat jäljennetään omiin projekteihin kaavakirjoista ja -lehdistä. Etäopetushetkissä opiskelijat saivat ohjeet mittojen ottamiselle kotona. Kurssin yhteiseltä alustalta sai tulostaa piirtämiseen ohjeet ja halutessaan suhdeviivaimen, jonka avulla kaavan saattoi piirtää aluksi pieneen kokoon.

Kaavan piirtäminen tapahtui webkameran välityksellä. Opettaja ja opiskelijat piirsivät kaavaa yhtä aikaa, vaihe vaiheelta ja jokainen omia mittoja käyttäen. Ongelmatilanteissa opiskelija näytti omaa kaavaa tai lähetti kuvan ongelmakohdasta.

Usein opiskelijat piirsivät kurssikerran aikana kaavan pienoiskoossa ja omalla ajalla oikeassa koossa. Yhdellä kurssilla opiskelijat kuitenkin toivoivat, että pienoiskoon lisäksi piirrettäisiin yhdessä kaavat myös oikeaan kokoon. Kurssikerroista käytettiinkin kaavan piirtämiseen tässä ryhmässä useita kertoja. Kaikissa ryhmissä opiskelijat kuulostivat tyytyväisiltä ja olivat innoissaan tästä suuresta saavutuksesta: minä piirsin kaavan ihan itse!

Toiset ompelivat kevään aikana kaavojen mukaisen proton eli sovitusversion, osa myös näytti protoa kameran avulla. Toiset jäivät odottamaan lähiopetukseen paluuta ja sovitushetkeä opiston käsityöluokassa. Toivottavasti syksyllä pääsemme luokkiin ja sovittamaan uutterasti kevään aikana syntyneitä kaavoja ja protoja!

Teksti ja kuva: Elisa Koskinen