Lopputyö Janette Käppi

Yksityiskohta, Janette Käppi, Sielun säröt sanoilla paikattu

Aikuisille suunnatun käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän syventävät opinnot päättyivät lopputyönäyttelyyn toukokuussa 2021. Julkaisemme teosesittelyt blogissamme.

Janette Käppi, Sielun säröt sanoilla paikattu, 2021

Tekstistä käsin -näyttelyn teokseen hain teksti-inspiraation omista vanhoista päiväkirjateksteistä, muistiinkirjatuista hetkistä ja sanoista sekä mieleen säilötyistä ajatuksista, joilla olen selvinnyt läpi elämän moninaisuuden.

Tekniikka sielun säröjen kuvaamiseen muotoutui vahvan mielikuvan tarpeista, rohkealla kokeilevalla asenteella. Läpinäkyvyys kuvaa haurautta, muodon rikkominen uskoa sielun haavojen parantumiseen ja sisimmän avaaminen ikuista luottamusta niihin kenet päästää niin lähelle, että näköyhteys sieluun saavutetaan.

Hitaasti kerrostamalla ja maltillisella liisterinkäytöllä sain materiaalin kovetettua elastiseksi elämän ruttuisuuden nähneeksi torsoksi. Vaikka se on tyhjä, näen sen täytenä läpinäkyvyys peilaa myös taustan esiin, mikään ei jää varjoon, mitään en halua peitellä. Pinnasta, sen tunnun luomisesta ja vastakohtaisuuksilla leikittelyn ilosta aion nauttia vielä pitkään.

Kiitos opitun, uskallan nykyisin heittäytyä, luoda lennosta. Harvoin enää luonnostelen tekemääni etukäteen. Saatikka, että tekisin jotain ohjeesta ohjeen mukaan. Poikkean polulta ja löydän vielä paljon kokematonta, millä jatkan sieluni rikkomista ja toisaalta kovettamista.

Kuva valmiista teoksesta löytyy kuvagalleriasta.

Teksti ja kuva työvaiheesta: Janette Käppi, otsikkokuva Aino Favén