Lopputyö Saara Hirvonen

Aikuisille suunnatun käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän syventävät opinnot päättyivät lopputyönäyttelyyn toukokuussa 2021. Julkaisemme teosesittelyt blogissamme.

Saara Hirvonen, Kaipauksen kuusi, 2021

Olen aina halunnut tehdä ryijyn, mutta sen tekeminen on siirtynyt osin ajan puutteen ja valmiiden ryijypakettien hinnan vuoksi. Lopputyönä halusin kuitenkin vihdoinkin kokeilla tekniikkaa, ryijynukkien ompelua. Tekniikka tuntui luontevalle, koska oli epävarmaa, voidaanko lopputyön ohjausta järjestää lainkaan lähiopetuksena. Koronapandemian vuoksi työ piti pystyä tekemään kotona ja lähinnä etäohjauksen varassa.

Tutustuin erilaisiin ryijyihin ja niiden ompelutekniikkaan kirjallisuuden ja videoiden avulla. Tein suunnitelmia pienemmässä mittakaavassa lyijy-, muste- ja värikynillä sekä karkean luonnoksen suunnilleen oikeassa koossa väriliiduilla. Lankojen ja väriyhdistelmien suunnittelussa hyödynsin tekniikan kokeilua pohjakankaalle. Tarkkaa mallipiirrosta en laatinut, vaan lähdin ompelemaan ja työ lopullinen muoto syntyi tehdessä. Työn aikana kävin myös ihailemassa suomalaisia ryijyjä eri aikakausilta Helsingin Taidehallin näyttelyssä.

Työn taustalla on Claes Anderssonin mietelmä “Sitä, mitä kaipaamme, emme menetä koskaan. Sitä, jota rakastamme, kaipaamme aina.” Tein ryijyn pari vuotta sitten poisnukkuneen ukkini muistolle. Hän oli minulle kaikkein läheisin isovanhemmista, eikä kaipaus ja ikävä poistu koskaan. Ukki ja mummo tekivät molemmat paljon käsitöitä ja he opettivat minulle paljon eri tekniikoita. Ahkerat kädet ovat poissa, mutta muistot säilyvät. Halusin kunnioittaa omassa lopputyössäni yhtä heidän vaalimaansa suomalaista perinnekäsityötä, käsin ommeltua ryijyä.

Ryijyn värimaailma kertoo ukin valoisasta, leikkisästä ja elämän myönteisestä luonteesta. Vihreän eri sävyt ovat elämää täynnä kaikkina vuodenaikoina, samalla tavalla ukkini muisto elää mukana. Taustan harmaat ja luonnonvalkoiset sävyt kuvaavat omaa kaipaustani. Voimakkaampana kuitenkin työstä nousevat pitkänukkaisemmat vihreän sävyt samalla tavoin kuin ne kaikki valoisat ja rakkaat muistot ukistani. Materiaalina villa heijastaa myös lämpöä ja läheisyyttä.

Kuusi valikoitui puista siksi, että ukin lapsuusmaisemissa Savossa on paljon kuusia. Kuusi on myös joulun puu. Ukille joulu oli aina tärkeä juhla, jota vietimme yhdessä lähisuvun kesken. Viimeisenä joulunakin ukki koristeli kotonaan joulukuusta, vaikka oli kuumeessa ja voimat vähentyneet. Ryijy on kapea, pohjakangas on 54 senttimetriä leveä, mutta korkeudeltaan työ on ukin mittainen, noin 171 – 172 senttiä.

Kuva valmiista teoksesta löytyy kuvagalleriasta.

Teksti ja kuva työvaiheesta: Saara Hirvonen