Lopputyö Tiina Lehmikoski-Pessa

Aikuisille suunnatun käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän syventävät opinnot päättyivät lopputyönäyttelyyn toukokuussa 2021. Julkaisemme teosesittelyt blogissamme.

Tiina Lehmikoski-Pessa, Joustavasta kovasta, 2021

Joustavasta kovasta kimpoavat kaikki nuolet.
Mot det spänstigt hårda studsar alla pilar.
– Elmer Diktonius

Ennen meitä on ollut äitejä, isiä, lapsia, ehkä siskoja tai veljiä. Sukulaisten lisäksi saamme perinnöksi uskomuksia, tunteita, asenteita ja ihanteita. Väitetään, että joskus perintöä voi joutua kantamaan kolmanteen polveen.

Koen, että teoksen alareunaan kirjomani Elmer Diktoniuksen aforismi on tärkeä osa omaa aineetonta perintöäni. Vaikeuksia on, mutta kuten Diktonius sanoo ”On oltava joustava, jotta olemassaolosta ei tulisi kidutus”. Kun pinta on joustavaa kovaa, nuolet kimpoavat kuin itsestään takaisin sinne mistä ne tulivat.

Työssäni heijastuu 100 vuotta sitten elänyt perhe.  1900-luvun alussa ei ollut harvinaista, että lapset kuolivat, nuoret miehet kuolivat sodassa ja muutettiin paremman elämän toivossa Ruotsiin – tai ainakin etelään. Perheeseen syntyi lapsi aina parin vuoden välein, yhteensä 11 sisarusta.

Työ tutustutti minut sadan vuoden takaiseen elämään ja se rakentui pala palalta kirjoen ja painaen. Ajatukset, muistot ja tunteet ovat heijastumia menneisyydestä. Se mitä näet ja tunnet, riippuu näkökulmastasi. Värit ja kuviot näkyvät eri lailla riippuen siitä mistä kulmasta kangasta katsoo.

Samalla tavalla tutkiskelin edesmenneitä sukulaisiani – välillä tavoitin upeita heijastuksia, mutta toisinaan oli vain läikkiä kankaalla. Kävimme hiljaista keskustelua.

Kuva valmiista teoksesta löytyy kuvagalleriasta.

Teksti: Tiina Lehmikoski-Pessa
Kuva: Aino Favén