Nahkavaatteesta laukuksi – Osa 1

Eräänä päivänä kaivelin nahkapalalaatikkoani ja etsin materiaalia nahkalaukkuun. Löysin laatikosta nahkatakin, jonka olin ostanut kirpparilta tuunattavaksi varmaan ainakin kymmenen vuotta sitten. Jostakin syystä en ollut saanut tehtyä siitä mitään. Katselin aikani nahkatakkia, ja keksin: voisin kokeilla, mitä kaikkea yhdestä nahkatakista saakaan aikaan.

Laukkuihin käytettävä vanha nahkatakki

Ihan ensimmäiseksi leikkasin nahkatakin vuorin kokonaan pois. Sitten ratkoin hihat irti, olkasaumat ja hihojen alasaumat auki. Otin myös kauluksen ja alavarat pois. Ne olivat niin likaisia, että laitoin ne suosiolla roskiin. Silloin tällöin olen kyllä pessyt nahkavaatteita ihan pesukoneessa hienopesussa Marseille-saippualla, mutta tällä kertaa en halunnut ottaa sitä riskiä, että nahkamateriaali olisi mahdollisesti kärsinyt vesipesussa. Sitä paitsi minulla ei ollut aikaa odottaa paria päivää nahkavaatteen kuivumista, halusin heti alkaa työstämään ideaani.

Kun takki oli purettu tasomaiseksi, sain silitettyä laatikossa rypistyneen materiaalin helpommin. Nahkamateriaali silitetään nurjalta puolelta silkkipaperin läpi kahden pisteen lämmöllä. Nahan silityksessä ei voi käyttää höyryä, sillä kosteus lisää palamisen riskiä.

Laukkukappaleiden leikkuusuunnitelma

Ensimmäiseksi halusin tehdä etukappaleiden helmaosista pienehkön olkalaukun. Oheiseen kuvaan pienen olkalaukun kappaleet on piirretty kuvankäsittelyohjelman avulla mustalla värillä. Nahkamateriaaliin leikkauslinjat piirretään hopeanvärisellä nahkakynällä. Leikkasin laukun kappaleet, ompelin suuaukolle vetoketjun nahan ja vuorin väliin, sivusaumaan pienet ulokkeet hihnoja varten ja lopuksi sivu- ja pohjasaumat. Valmiin hihnan löysin tarvikelaatikostani. Sain aikaan kivan pikkulaukun, johon mahtuu sopivasti lompakko, kännykkä ja avaimet.

Ajatus toisen laukun mallista syntyi jo ensimmäistä laukkua tehdessäni. Halusin tehdä edellistä isomman olkalaukun, ja siihen kaksi olkahihnaa. Lähdin suunnittelemaan laukkua nahkavaatteen miehustan yläosasta. Kuvassa tämän laukun kappaleet on piirretty oranssilla värillä. Nahkatakin takakappaleelta sai suoraan laukun toisen puolen, mutta etukappaleelle ompelin keskelle levennykseksi vyötärön kohdalta otetun kaitaleen. Laukun hihnat leikkasin nahkatakin päällihihoista, ompelin ne valmiiksi ja kiinnitin paikoilleen. Sitten ompelin vetoketjun päällisen ja vuorin väliin, sivusaumat sekä pohjasauman. Käänsin laukun oikein päin ja tikkasin yläreunan. Tähän laukkuun mahtuu jo vähän enemmän tavaraa!

Ison olkalaukun sivu- ja pohjasaumat vielä omepelematta.

Nahkatakin miehustasta oli käyttämättä vielä takakappaleen alaosa. Leikkasin sen kahdeksi suorakulmaiseksi kappaleeksi ja ompelin vetoketjun nahkakappaleiden väliin. Hihoista leikkasin hihnakappaleet ja ompelin pitkän hihnan valmiiksi. Kuvassa kolmannen laukun kappaleet on piirretty vihreällä. Päätin vekittää reunaosat ja kiinnittää ne apuompeleella paikoilleen ja katsoa, mitä sen jälkeen voisi tehdä. Teelmäni alkoi näyttää tässä vaiheessa epäilyttävästi nahkaiselta kasvomaskilta! Kiinnitin hihnan vetoketjun päihin ja ompelin pohjasauman kiinni, jolloin päätyihin jäi reiät. Halusin tehdä päätyihin jotakin omintakeista. Parin kokeilun jälkeen keksin, että metallivetoketjun voisi ommella käsin spiraalille ja kiinnittää päätyyn. Laukun lopputulos yllätti, vetoketjut ovat kuin koristeet laukun päädyissä.

Pussukkalaukku vielä tasomaisena – muistuttaa kasvomaskia

Tämä oli hauska kokeilu! Nahkakin oli käytetty lähes loppuun, sillä nyt ei enää ollut nahkatakista jäljellä kuin alahihat ja joitakin muita pieniä nahkakappaleita. Saisikohan niistä tehtyä vielä jotakin? Sen saat nähdä jutun jatko-osassa.

Kolme valmista laukkua yhdestä nahkatakista

Teksti ja kuvat Silja Immonen