Nallekurssi

Asmon kulumat korjattiin ja Lalle sai uuden kaulanivelen. Helmi- maaliskuussa järjestetty nallekurssi voitiin onneksi toteuttaa lähiopetuksena ja Opistotalon käsityöluokassa kokoontui pieni, mutta innokas nalleja rakastava porukka.

Opiskelijoista kolme korjasi vanhan nallen, kaksi teki uuden nallen ja yksi opiskelija korjasi vanhan sekä teki uuden. Oli hauska sattuma, että pienessä joukossa oli kaksi Riikkaa ja kaksi Heidiä.

Uuden nallen tekijät alkoivat urakkansa leikkaamalla kaavat ja asettamalla ne kankaalle tarkasti. Piti muistaa, että nallellakin on sekä vasen että oikea tassu ja ottaa huomioon karvan suunta. Nallen korjaajien kanssa taas tutustuttiin Nallejen kuntoon ja tehtiin yksilöllisiä suunnitelmia kunnon kohentamiseksi.

Lalle, joka on valmistettu oikeasta lampaan taljasta, kärsi kaulanivelen hiertymästä. Nahka oli osittain kovettunut ja tuntui melkein murenevan käsiin. Mutta Karinin hellässä huomassa nahka saatiin tuettua nahkaan tarkoitetulla tukikankaalla ja sitten vaan kursimalla kokoon. Selkäsaumaa purettiin ja uusi nivel saatiin kiinnitettyä. Nyt Lallen pää pysyy taas pystyssä tanakasti.

Asmolla oli pahoja hiertymiä pitkin poikin ihossa. Asmolta tyhjennettiin kaikki täyte pois. Ehdotin Heidille perinteistä parsintaa kulumakohtiin. Ensin asia ei Heidiä oikein innostanut, mutta vauhtiin päästyään innostui hän asiasta niin, että parsittua tuli jokainen pienikin kuluma. Sitten Asmo täytettiin ja viimeisellä kerralla hän sai vielä uudet vaatteet.

Nuigurumia oli rakastettu hyvin paljon. Ei niinkään rikki, mutta rutistettu littanaksi sekä likaiseksi. Nalle purettiin ja karva pestiin. Sitten hänet taas koottiin kokoon ja nivelten avulla osat liitettiin yhteen. Lopuksi Riikka kiinnitti silmät ja nenän paikalleen, ja nyt Nuigurumi jaksaa taas istua.

Samanaikaisesti uuden nallen tekijät ompelivat leikkaamansa pään ja raajat kokoon, täyttivät ne ja kiinnittivät vatsakappaleeseen nivelillä. Lopuksi täytettiin vatsa, kiinnitettiin korvat ja silmät sekä kirjottiin nenä ja suu.

Viimeisellä kerralla ilmoitettiin sitten Nallejen nimet, jos niillä ei niitä ennen ollut.

Kuvagalleriasta alta pääset katsomaan lisää nalleja sekä niiden korjaamisen tai valmistamisen vaiheita.

Teksti ja kuvat Riitta Larne