Neulosta nettikaupasta?

Mitä on joustocollege tai digitrikoo? Netistä löytyy vaikka ja mitä, ihania kangaskauppoja ja kankaita.  Mutta miten ihmeessä onnistut ostamaan toivotunlaista neulosta ja mitä kankaan paino kertoo?

Kankaan paino

Kankaan painon avulla kuvataan kankaan paksuutta. Neliöpaino tarkoittaa sitä, kuinka paljon neliömetri kangasta painaa grammoina. Mitä suurempi luku on samantapaisilla ja samoista raaka-aineista valmistetuilla kankailla, sitä paksumpi kangas on. Tieto kankaan painosta on nettikaupoissa yleensä kankaan tietojen (kankaan leveys, kuitusisältö jne.)  yhteydessä. Jutun lopussa on esimerkkejä erilaisten neulosten painoista.

Neulosten nimiviidakko

Trikoo

Jos haluaa ostaa kangasta esimerkiksi t-paitaa varten, kutsutaan tällaista neulosta trikooksi tai sileäksi neulokseksi. Kangasta myydään myös nimillä single ja jersey. Sileä neulos on ohutta ja joustavaa kangasta, jossa on kaksi erinäköistä puolta: toisella puolella oikeita silmukoita, toisella nurjia. Neulos on poikittaissuunnassa elastinen eli joustava.

Sileää neulosta on 100 % puuvillaa eli puuvillatrikoota. Se joustaa vähemmän kuin elastaanitrikoo eli puuvillasekoitekangas, jossa on puuvillan lisäksi elastaania eli lycraa. Elastaanitrikoo joustaa ja palautuu hyvin. Viskoositrikoo eli puuvilla-viskoosisekoitekangas on kauniisti laskeutuvaa ja usein ohutta trikoota. Kangas tulee pestä hellävaroin, jottei viskoosi ala nyppyyntyä.

Digitrikoo tarkoittaa kankaan kuosin painotekniikkaa, jonka lopputuloksena on valokuvamainen painojälki. Digitrikoo on yleensä elastaanitrikoota.

College

Vuorineuloksen eli collegen oikealla puolella on oikeita silmukoita ja se on sileä. Nurja puoli on kuohkea, koska nurjalla kulkee paksuhko vuorilanka. Se saattaa olla myös pehmeäksi nukattu tai harjattu. College on trikoota paksumpaa ja kestävämpää. Collegetrikoo on trikoon ja collegen välimuoto eli ohuempaa kuin tavallinen college. Joustocollege, joka on puuvilla-elastaani sekoitekangas, on taas joustavampaa ja laskeutuvampaa  kuin tavallinen college.

Esimerkkejä neuloksen painoista

Sileä neulos eli trikoo painaa yleensä 200-220g/neliömetri, ohut trikoo noin 180g/neliömetri. Collegetrikoon paino on usein 250g/neliömetri. Mitä ohuempaa collegetrikoo on, sen kevyempää se on ja sitä enemmän se muistuttaa perus t-paitatrikoota.

Collegen paino on usein 260-280g/neliömetri. Harjatun collegen paino on 290g/neliömetri. Collegefleece, jossa collegen toisella puolen on pehmeä fleecepinta voi olla jopa 380g/neliömetri.

Nettikaupassa asioidessaan kannattaa kankaan painon lisäksi lukea aina myös kankaan kuitutiedot sekä kankaasta oleva kuvaus. Osasta nettikauppoja voi halutessaan tilata näytetilkkuja itseään kiinnostavista kankaista.

Onnistuneita ostoksia!

Teksti ja kuva: Elisa Koskinen