Omat kuviot tilkkutöihin

Tilkkutöihin saa uutta ilmettä painamalla kankaanpainovärein -ja menetelmin omia kuvioituja tilkkuja. Pienten tilkkujen painaminen on helppoa, hauskaa ja joutuisaa. Pienissä painotöissä voi myös kokeilla rohkeasti uusia kankaanpainotekniikoita ja väriyhdistelmiä.

Suuritöisiin tilkkupeittoihin on tapana nimikoida valmistumisvuosi ja tekijän nimi. Tämän voi tehdä kätevästi kirjain- ja numeroleimasimilla painaen. Lahjaksi annettaviin tilkkutöihin voi painaa lahjansaajan nimikirjaimet, lempikukkia tai vaikkapa lemmikkieläimen hahmon. Vauvapeittoihin saa nopeasti syntymäajan, painon ja pituuden, ylioppilaalle voi painaa valmistumisvuosiluvun ja ruusun. Erilaisia kuviosabluunoita tai leimasimia on helppo itsekin valmistaa.

Joskus tilkkutöitä tehdessä kaipaa juuri tietynlaista, joko harmonista ja sointuvaa sävyä tai sopivasti kontrastia tuovaa vastaväriä; silloin voi kankaanpainovärein sävyttää juuri halutun värisiä tilkkuja täsmälleen sopivan määrän.

Kuvassa olevan esimerkkitilkkupeiton ompelin tätini ja hänen miehensä 50-vuotishääpäivälahjaksi. Painoin peittoon heidän etunimikirjaimensa, hääpäivävuosiluvun 2020 sekä itse kaivertamillani leimasimilla sudenkorentoja ja kimalaisia. Peiton tilkut ovat etupäässä vanhoja mallikirjatilkkuja, joita täydensin muutamilla itse painamillani tilkuilla. Näin sain peittoon sopivan määrän tilkkuja. Painetut tilkut ovat pieni, mutta tärkeä lisä tilkkupeittoon, niillä peitosta tuli sukulaisteni kultahääpäivämuisto.

Helsingin työväenopistossa alkaa tiistaina 1.9.2020 aamupäivisin kokoontuva kahdeksan kerran pituinen Tilkkuja ja kankaanpainoa -kurssi, jolla pääset kokeilemaan kankaanpainannan yhdistämistä tilkkutöihin. Kurssin kankaanpainokerrat pidetään Vuotalon painantaan hyvin soveltuvassa käsityöluokassa ja ompelukerrat Stoan käsityöluokassa. Tervetuloa mukaan!

Paperinen opinto-ohjelma ilmestyy elokuun ensimmäisellä viikolla ja on noudettavissa työväenopiston toimipisteistä, kirjastoista ja palvelukeskuksista. Käsityökursseille ilmoittaudutaan 11.8. klo 9.00 alkaen.

Teksti ja kuvat Maria Vuorenjuuri, TaM, käsityön tuntiopettaja