Ompelukoneella ommeltuja kuvia

Olisiko kuvan tilkkusilpusta vielä jotain hyötyä? Tiesitkö, että tavallisella kotiompelukoneella voi piirtää ja maalata? Kirjo kuvia ompelukoneella -kurssilla kokeiltiin, mitä tällä yhdistelmällä syntyy.

Konekirjontaa ja tilkkumaalausta

Konekirjonnassa ompelukoneen syöttäjät otetaan pois käytöstä ja vaihdetaan koneeseen konekirjonta- tai parsinjalka. Silloin kangasta voi liikuttaa paininjalan alla kaikkiin suuntiin ja piirtää ompelemalla. Maalausmaista pintaa syntyy, kun erivärisistä tilkuista sommitellaan pohjakankaan ja läpikuultavan tyllin tai organzan väliin värialueita tai kuvioita. Kaikki ommellaan yhteen kuviomuotoja korostaen.

Tiinan tilkkumaalauksessa erilaisia kankaita ja pitsiä.
Tiinan tilkkumaalauksessa erilaisia kankaita ja pitsiä. Kuva Kirsti Soukka
Pirkon tilkkumaalaus.
Pirkon tilkkumaalaus. Kuva Kirsti Soukka

Ommeltuja kuvioita tukimateriaalin avulla

Veteen liukenevien tukimateriaalien avulla voi ommella pelkästään langasta muodostuvia kuvioita. Silloin on tärkeää, että ompeleet risteilevät toistensa kanssa. Näin kuvio pysyy koossa, kun tukimateriaali pestään pois. Kahden tukimateriaalin väliin voi myös sommitella kankaanpaloja ja ommella ne yhteen uudeksi kuvioksi tai materiaaliksi.

Vedellä hävitettävän tukimateriaalin avulla ommeltuja kuvioita.
Vedellä hävitettävän tukimateriaalin avulla ommeltuja kuvioita. Kuva Kirsti Soukka

Mistä inspiraatiota?

Oletko innokas piirtäjä tai maalari? Omia piirustuksia ja maalauksia voi käyttää konekirjonnan ja tilkkumaalauksen lähtökohtana. Valokopioita Croquis-piirustuksista ja valokuvista voi käyttää suoraan konekirjonnan apuna ihmisiä tai kasvokuvia kirjottaessa. Akvarellimaalaus antaa selviä vinkkejä värien käytöstä. Jos omia kuvia ei löydy, lehdet, seinäkalenterit ja taidekirjat ovat hyviä inspiraation lähteitä.

Pirkon Unikot-tilkkumaalauksen lähtökohtana oma akvarelli.
Pirkon Unikot-tilkkumaalauksen lähtökohtana oma akvarelli. Kuva Kirsti Soukka

Kuvagalleriasta löydät lisää kirjottuja kuvia.

Ensi syksynä Oulunkylässä alkaa Luova kirjonta –kurssi, jolla pääset kiinni tekniikkaan ja sen moninaisiin mahdollisuuksiin.

PS. Konekirjonnan opettajalleni Maikille opiskelijoilta lämmin kiitos lanka- ja materiaalilahjoituksesta.

Teksti ja kuvat opiskelijoiden töistä: Kirsti Soukka