Teknisen työn suunnittelijaopettaja

Olen Tatu Kotilainen uusi teknisen työn suunnittelijaopettaja Helsingin työväenopistossa. Aloitin suunnittelijaopettajana kuluvalla syyslukukaudella 7.9.2023, aiemman suunnittelijaopettajan eläköidyttyä tehtävästään. Aiemmin olen työskennellyt pääkaupunkiseudulla teknisen työn ja käsityön opettajana eri kouluissa. Työssäni suunnittelijaopettajana ohjaan teknisen työn kursseja ja suunnittelen teknisen työn kokonaisuutta työväenopistossa.

Olen kouluttautunut teknisen työn ja käsityön opettajaksi Rauman opettajankoulutuslaitoksella. Raumalla opin turvalliset perustekniikat ja käsityön pedagogiikan erityispiirteet. Viimekädessä käsillä tekemisen oppii vain tekemällä käsillä; pitkäjänteisen harjoittelun ja rohkean kokeilemisen kautta. Omassa kehityksessäni eri puu- ja metallityön tekniikoissa minut on harjaannuttanut oma veneen rakennusprojektini. Projektissani rakennan 12 metriä pitkää lasikuituista kahvelikutteria. Projektini myötä käsitöiden kasvattava luonne on tullut hyvin selväksi. Olen opetellut tässä projektissa monet tekniikat kivuliaasti ns. ”kantapään kautta”. Työväenopiston kurssien avulla ”kantapään kautta” opiskelua on mahdollista välttää. Minun roolini opettajana onkin toimia kunkin oppijan tukena hänen yksilöllisessä käsityöllisessä prosessissaan ja kehityksessään. Tässä roolissa näytän miten puu ja metallityötä tehdään ja opetan ja neuvon koneiden ja työkalujen käytössä.

Suunnittelijaopettajana myös koordinoin ja kehitän teknisen työn opetusta Helsingin työväenopistossa. Ajatuksenani on kehittää puu- ja metallityön opetusta helpommin lähestyttäväksi. Tarkoituksena olisi tarjota kursseja niin vasta-alkajille, kuin enemmän harrastaneillekin. Lisäksi tarkoitus olisi aloittaa tietokoneohjatun työstön kursseja. Näillä kursseilla olisi mahdollista tutustua laserleikkaukseen, cnc-jyrsintään, 3d-tulostamiseen ja vinyylileikkaukseen. Mikäli sinulla on kurssitarjonnan suhteen toiveita tai ideoita, otan ne mielelläni vastaan.

Tällä hetkellä toimin aamu- ja päivänikkarikurssien opettajana Vuotalolla. Näiden kurssien opettaminen on ollut antoisaa ja opiskelijoiden työstämät projektit hienoja. Näistä kerron varmasti lisää jatkossa.