Tuttuja kasvoja Aarrepajassa

Aarrepaja-ohjelmasarjassa kunnostetaan vanhoja, ihmisille rakkaita esineitä ja kuullaan niihin liittyviä tarinoita. Sarjan juontaa Jenni Pääskysaari. Taitavien käsityölaisten työskentelyä näytetään läheltä ja tekijät myös kertovat prosessin etenemisestä. Mukana on kaksi tuttua kasvoa, opiston pitkäaikaiset opettajat Riitta Larne ja Silja Immonen.

Opettajat ovat tottuneita esiintymään ryhmän edessä ja kertomaan tekemisistään, mutta työskentely tv-kameroiden alla oli Riitalle ja Siljalle uusi ja jännittäväkin kokemus. Hyvää harjoitusta siihen olivat työväenopiston viimekeväiset Opistosta käsin Live -lähetykset, jotka myös toimivat koekuvauksina. Tuotantotiimi pääsi seuraamaan todellista tilannetta Siljan ja Riitan vetämässä Livessä, eikä koekuvauksia ollut tarpeen järjestää.

Silja kertoo jännittäneensä kuvaamista erityisesti silloin, kun hän odotti ensimmäistä aarretta saapuvaksi. Jenni Pääskysaaren vahva läsnäolo, rautainen ammattitaito juontajana sekä neuvot siinä tilanteessa kuitenkin rauhoittivat, ja alun jälkeen kuvausryhmän lähes unohti. Kuvauspäivät olivat pitkiä, mutta antoisia. Runsas materiaali on tiivistetty 10-15 minuuttiin, joka kertoo esineen koko korjaustarinan.

Kokemus oli Siljan ja Riitan mielestä positiivinen. Oli liikuttavaa kuunnella tarinoita aarteiden takana ja hienoa nähdä eri alojen käsityöläisten taitavaa tekemistä aitiopaikalta.  ”Sain korjattavakseni aarteita, joissa sain sekä toteuttaa että haastaa itseäni”, toteaa Silja, ja jatkaa: ”Työt olivat todella mielenkiintoisia ja niihin sain käyttää omaa tietotaitopääomaani sekä luovuutta. Mielenkiintoista oli tavata julkisuuden henkilöitä, ja itse sain mm. tehtäväkseni ulkoministeri Pekka Haaviston lehtiaarteet. Mikä kunnia!” Riitta puolestaan paljastaa jättäneensä töihin muistoja: ”Nallen sisälle kirjeen, missä kerrotaan hänen kuntoutuslomastaan Aarrepajassa, ja norsun selkään kirjoin peiton ja siihen alkuperäisten omistajien nimet.”

Aarrepaja alkaa MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa to 11.11. klo 21. Ohjelma on katsottavissa myös C Moressa. Tietoa ohjelmasta ja käsityöläisistä löydät täältä.

Kuvat: Aarrepaja-tuotanto, pääkuva Silja Immonen