Kevättä kankaissa

kankaanpainoateljee

Maunulan valoisassa monitoimiluokassa kokoontuu kerran vuodessa kankaanpainoateljee. Ideana on, että opiskelija voi tulla viikonlopun ajaksi jatkamaan keskeneräisiä töitään, kokeilemaan tai tekemään aivan uuden projektin. Yhteisesti annettavaa ”tehtävää ” ei ole, vaan jokainen opiskelija työskentelee oman suunnitelmansa mukaan. Opettaja avustaa ja neuvoo tarpeen mukaan.  

kankaanpainoateljee

Kankaita voi painaa opiston seuloilla paperi- tai muovikaaviota käyttäen.  Viikonlopun aikana on myös mahdollista tehdä omalle seulalle valotuskaavio. Ennen painamista uudetkin – ja etenkin uudet – kankaat tulee pestä, jotta väri pääsee kiinnittymään kankaan kuidun pintaan.

kankaanpainoateljee

Värien sekoittamisessa ja yhdistämisessä opiskelijat tarvitsevat usein neuvoja. Väri valmistetaan sekoittamalla nestemäistä kankaanpainopigmenttiä painoemulsioon. Värejä voi ostaa myös valmiina eri kokoisissa pakkauksissa.

kankaanpainoateljee

Eri tekniikoiden yhdistely on sallittua. Seulalla painaminen on nopeasti sujuvaa. Painojälkeä voi rikastuttaa maalaamalla.

kankaanpainoateljee

Värilliselle pohjalle painettaessa käytetään peittoväriä. Sen sekoittaminen on hankalaa, joskaan ei mahdotonta, mutta helpointa on ostaa se valmiina.

kankaanpainoateljee

Fööni on kätevä apuväline kankaiden kuivauksessa. Seulojen ja leimasinten lisäksi koko kankaan voi kuvioida kokonaan myös maalaamalla, kuten kuvan kangas on tehty. Siveltimien lisäksi maalausvälineeksi käyvät myös ikkunalasta tai muovikortti. Tällöin värien sekoittumista ei voi silloin täysin säädellä, vaan lopputulos on yllätyksellinen. Painoväri kiinnitetään kankaaseen silittämällä.

Kurssi on suunnattu kankaankuviointia harrastaneille, mutta ensikertalaisetkin ovat tervetulleita. Opettaja neuvoo ja vertaisoppimista tapahtuu, kun työskentelemme yhteisten painopöytien äärellä. Kuvissa on opiskelijoiden toteuttamia kankaita aikaisemmilta kursseilta.

Lisätietoja kurssista Ilmonet.fi -palvelusta Tästä linkistä.

Teksti ja kuvat Virpi Vesanen-Laukkanen