Korona-kalenteri 7.5.2020 – Puutarhagraffitia

Graffitimaaleilla maalattu vesisäiliö.

Viime vuonna teimme taiteen perusopiskelijoiden kanssa Keravalle kiviseinään savigraffitia. Niinkuin usein käy, uusi aihe rupeaa pyörimään päässä ja pulpahtaa esiin yllättävissä yhteyksissä – kuten puutarhassa!

Puutarhani nurkassa on jo monta vuotta nököttänyt kuution kokoinen vesisäiliö. Sellainen valkoinen muovinen, joita käytetään mm. maataloudessa ja teollisuudessa veden ja muiden nesteiden kuljetukseen. Kesän vihreydessä se loistaa valkoisena kuin lumilinna. Ei mikään pihan kaunistus, mutta puutarhan kannalta erittäin tarpeellinen.

Graffitimaalit

Terassilla kevään lämmössä kahvitellessani ja jälleen kerran kuutiota katsellessani, mieleeni pälkähti maalata vesisäiliö vihreäksi. Muovipintaan graffitimaalit tuntuivat oivalliselta materiaalilta. Niinpä suuntasin spraymaaleihin erikoistuneeseen liikkeeseen. Tällainen täti-ihminen ei todellakaan ole liikkeen kohderyhmää, mutta asiantuntevan ystävällisesti myyjä suositteli aloittelevalle sprayaajalle soveltuvia suihkepurkkeja. Tyytyväisenä poistuin liikkeestä neljää eri sävyistä vihreää väriä kassissani. Maalien hintakaan ei päätä huimannut, neljä purkkia irtosi noin 15 eurolla. Niillä saisin vesisäiliön toivottavasti maisemoitua puutarhaani.

Mistä ja miten maalattavat kuviot kuution pintaan?

Vihreät värit suuntasivat ajatukseni luonnollisesti kasviaiheisiin. Tukevasta aikakauslehtipaperista leikkasin isoja lehti-sabluunoita positiiveina ja negatiiveina. Vesisäiliö on metallisen tukiristikon sisällä, joten kuviot piti suunnitella siten, että ne voisi helposti teipata ristikon alle.

Spraymaalaus

Vesisäiliön pintaan oli vuosien saatossa kertynyt likaa ja roskia. Onneksi ensimmäinen päivä oli sateinen ja sain helposti pestyä liat pois mäntysuovalla. Seuraavaksi päiväksi oli luvassa poutaa, joten pinta pääsi kuivumaan kunnolla. Spraymaaleilla maalaus vaatii vähän harjoittelua, jotta värin saa suihkuamaan halutulla tavalla haluttuun paikkaan. Harjoittelin maalamalla ensin väripintoja säiliön kylkeen. Maali kuivuu nopeasti ja sinä aikana oli hyvä miettiä kuvioiden sommittelua. Sitten vain kuvioita suihkimaan. Spraymaaleissa on se mukava puoli, että pieleen mennyt kohta on helppo maalata päälle uudestaan.

Vesisäiliö sai vihreän pinnan viime keväänä ja maastoutuu nyt paremmin puutarhan vehreyteen. Talvellakaan vihreä väri ei metsäisessä ympäristössä korostu liikaa. Tosin tänä talvena ei luntakaan juuri näkynyt. Jonkin verran maali on hilseillyt talven aikana, joten paikkamaalausta on odotettavissa. Graffitimaalariksi en itseäni uskalla tituleerata, mutta maalausprojekti oli hauska ja pääsin haluamaani lopputulokseen.

Teksti ja kuva Kirsti Soukka